ΗΠΑ προς Ευρώπη: «Επενδύστε στην άμυνα – Η παρουσία μας δεν θα διαρκέσει για πάντα»

ΗΠΑ προς Ευρώπη: «Επενδύστε στην άμυνα – Η παρουσία μας δεν θα διαρκέσει για πάντα»
Pete Hegseth, US defense secretary, during a news conference in Warsaw, Poland, on February 14, 2025 (Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto) (Photo by ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Να μοιρασθούν το βάρος της άμυνας οι Ευρωπαίοι, λέει ο Ντι Βανς.

Αυστηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες έστειλε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να θεωρούν δεδομένη την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ήπειρο. Κάλεσε τους συμμάχους να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, επισημαίνοντας ότι η Πολωνία, που φέτος προγραμματίζει να διαθέσει το 4,7% του ΑΕΠ της στην άμυνα, αποτελεί «πρότυπο σύμμαχο».

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Τώρα είναι η στιγμή να επενδύσετε στην άμυνα, γιατί δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι η παρουσία της Αμερικής θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο Χέγκσεθ σε συνέντευξη Τύπου, αυξάνοντας την πίεση προς τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο στην ασφάλειά τους. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές, με κυριότερη την Κίνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική στρατηγική ενδέχεται να στραφεί προς άλλες προτεραιότητες στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ουάσιγκτον δεν είναι το κορόιδο της Ευρώπης»

Ο Χέγκσεθ επανέλαβε τη σκληρή γραμμή που παρουσίασε νωρίτερα στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν πλέον να είναι «το κορόιδο» που επωμίζεται το κόστος της ευρωπαϊκής άμυνας. Οι δηλώσεις του έχουν ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις, καθώς οι επικριτές του θεωρούν ότι με τη στάση του προσφέρει διπλωματικά όπλα στη Ρωσία, πριν καν ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι ο Χέγκσεθ προκάλεσε σάλο στην Ευρώπη όταν δήλωσε ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα προ του 2014 δεν είναι ρεαλιστική και ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θεωρεί την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής λύσης. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι με τις τοποθετήσεις του έδωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μια σημαντική διαπραγματευτική νίκη χωρίς ανταλλάγματα.

Ο Αμερικανός υπουργός υπερασπίστηκε τη θέση του, λέγοντας ότι απλώς αναγνωρίζει την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε διαπραγματευτικές κινήσεις, όπως η επανεξέταση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αν αυτό κριθεί απαραίτητο στις συνομιλίες για την ειρήνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντι Βανς: Να μοιρασθούν το βάρος της άμυνας οι Ευρωπαίοι

Ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, την ώρα που μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν τροφοδοτεί φόβους για αποκλεισμό των Ευρωπαίων.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Βανς απάντησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Ασφαλώς και πρέπει. Ασφαλώς», δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ για να «μοιρασθούν το βάρος» της άμυνας της ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: