ΗΠΑ: Πρώτες διώξεις σε traders τραπεζών για το σκάνδαλο Libor
- 06/11/2015, 18:15
- SHARE
Οι traders μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.
του Τζέφρι Σμιθ
Δύο πρώην traders της ολλανδικής συνεργατικής τράπεζας Rabobank είναι οι δύο πρώτοι συμμετέχοντες στο σκάνδαλο Libor στους οποίους οι αμερικανικές δικαστικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι Άντονι Άλεν και Άντονι Κόντι, Βρετανοί υπήκοοι και οι δύο, θα μάθουν την ποινή που θα τους επιβληθεί τον ερχόμενο Μάρτιο και μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με φυλάκιση έως και 30 ετών.
Το γεγονός αυτό αποτελεί κρίσιμο επεισόδιο στη σκλήρυνση της στάσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έναντι του εταιρικού εγκλήματος και όσων στελεχών συμμετέχουν σε αυτό.
Άλλα τρία στελέχη της Rabobank έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους αλλά η όποια ποινή δεν πρόκειται να επιβληθεί πριν από το 2017.
Τον Αύγουστο που μας πέρασε, ο Τομ Χέις, πρώην trader της UBS AG, έγινε ο πρώτος που καταδικάστηκε στα πλαίσια του σκανδάλου Libor στο Ηνωμένο Βασίλειο. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 ετών.
Η Rabobank, μια τράπεζα που ξεκίνησε τη λειτουργία της εξυπηρετώντας τους Ολλανδούς αγρότες, πλήρωσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πρόστιμα στις αμερικανικές, βρετανικές και ολλανδικές αρχές, αφότου παραδέχθηκε ότι το προσωπικό της είχε χειραγωγήσει τα επιτόκια Libor σε συνεργασία με άλλες τράπεζες. Η παραδοχή αυτή κόστισε στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Πιτ Μόρλαντ τη δουλειά του, αλλά ένα ολλανδικό δικαστήριο έκρινε νωρίτερα φέτος ότι ούτε αυτός ούτε κάποιος άλλος εργαζόμενος της τράπεζας θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες στην Ολλανδία.
Ο Μόρλαντ δεν είναι ο μόνος που γλιτώνει τη δικαστική δίωξη. Κανένα από τα μεγάλα αφεντικά των εφτά τραπεζών και των δύο χρηματομεσιτικών γραφείων που έχουν πληρώσει πρόστιμα για τη χειραγώγηση της αγοράς δεν έχει διωχθεί ποινικά.
Συνολικά, οι τράπεζες που εμπλέκονται στη χειραγώγηση του Libor έχουν πληρώσει μέχρι τώρα πρόστιμα ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για να βάλουμε το ποσό στο σωστό του πλαίσιο, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η JPMorgan είχε κέρδη 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2015.
Πηγή: fortune.com