ΗΠΑ: Σε πολυετές χαμηλό οι τιμές παραγωγού – «Ανθεκτικές» οι λιανικές πωλήσεις ενόψει Χριστουγέννων

ΗΠΑ: Σε πολυετές χαμηλό οι τιμές παραγωγού – «Ανθεκτικές» οι λιανικές πωλήσεις ενόψει Χριστουγέννων
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Νέα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Καθοδικά κινήθηκε για τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, δείχνοντας νέα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία ενώ οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα διαμορφώθηκαν σε καλύτερα επίπεδα από αυτά που ανέμεναν οι ειδικοί, ενόψει και των δαπανών για τις διακοπές του Thanksgiving και της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Τετάρτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση κατέγραψε πτώση -0,5% έναντι αύξησης +0,5% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο +0,1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του δείκτη από τον Απρίλιο του 2020.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,3% από τον Οκτώβριο του 2022, η μικρότερη αύξηση από τον Ιούλιο.

Οι δομικές τιμές παραγωγού -εκτός των τρόφιμων και της ενέργειας- διαμορφώθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο στο 0% έναντι +0,3% τον Σεπτέμβριο.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι δομικές τιμές διαμορφώθηκαν στο +2,4% έναντι +2,7% τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιανικές πωλήσεις

Εξάλλου, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν μηνιαία συρρίκνωση 0,1% τον Οκτώβριο έναντι ανόδου 0,7% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση 0,3%.

Οι λιανικές πωλήσεις εκτός των οχημάτων αυξήθηκαν 0,1% έναντι ανόδου 0,6% και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 0,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: