ΗΠΑ: Τα τρομοδέματα είχαν ως στόχο να εκφοβίσουν και όχι να σκοτώσουν

ΗΠΑ: Τα τρομοδέματα είχαν ως στόχο να εκφοβίσουν και όχι να σκοτώσουν
Photo:

Καμία από τις δέκα βόμβες δεν εξερράγη και μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Το προφίλ του δράστη.

Τα τρομοδέματα που στάλθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε πολιτικούς του Δημοκρατικού κόμματος, σε μέσα ενημέρωσης και άλλα δημόσια πρόσωπα τα οποία είναι αντιδημοφιλή στους ακροδεξιούς, συνιστούσαν πιθανότατα μια τακτική εκφοβισμού και όχι μια δολοφονική απόπειρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσον ευθύνεται ένα πρόσωπο ή μια ομάδα για την αποστολή των δεμάτων αυτών. Οι αστυνομικές αρχές αναλύουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς αναζητώντας στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες απαντήσεις.

Καμία από τις δέκα βόμβες δεν εξερράγη και μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

“Αυτό που ήθελαν να κάνουν ήταν να τρομάξουν τον κόσμο, να προκαλέσουν ταραχή, όχι απαραιτήτως να βλάψουν κάποιον, επειδή αν ήθελαν να βλάψουν ανθρώπους, οι βόμβες θα είχαν εκραγεί”, υποστήριξε ο Μάθιου Μπράντλεϊ, πρώην πράκτορας στη CIA και νυν σύμβουλος για θέματα ασφάλειας στην International SOS & Control Risks.

“Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι πρόκειται για κάποιον παλαβό και όχι για κάποια οργάνωση που προσπαθεί να πετύχει κάτι. Εμπαθής, κακός, κακεντρεχής. Κάτι απ’ όλα αυτά”, σχολίασε η καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ Τζίμι Όξλεϊ, που είναι ειδική στις εκρηκτικές ύλες.

Η Όξλεϊ θεωρεί ότι ο ύποπτος είναι ένας μοναχικός βομβιστής, όμως ο Μπράντλεϊ υποστηρίζει ότι στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πολλά πρόσωπα επειδή “είναι δύσκολο να συντονίσεις τις ταχυδρομικές παραδόσεις μόνος σου”.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο σχολίασε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι όσα περισσότερα πακέτα εντοπίζουν οι αρχές, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουν στα ίχνη των δραστών. Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλα τέτοια δέματα και ότι στόχος τους είναι να προκαλέσουν φόβο. “Είναι βόμβες, ικανές να εκραγούν. Δεν εξερράγησαν. Αυτό έγινε σκόπιμα ή τυχαία;” διερωτήθηκε.

Ο Μπράντλεϊ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης να είναι κάπιος έξυπνος, ικανός και αφοσιωμένος σ’ αυτόν τον σκοπό, όπως ο Τεντ Καζίνσκι, ο διαβόητος “Γιουναμπόμπερ” που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 23 χρησιμοποιώντας παγιδευμένες επιστολές που έστελνε με το ταχυδρομείο. “Δεν φαίνεται να πρόκειται για κάποιον ψυχρό άνθρωπο που τα υπολογίζει όλα, όπως ο Καζίνσκι. Είναι περισσότερο ερασιτεχνική (η μέθοδος) παρά επαγγελματική, όμως υπάρχουν και επαγγελματίες που θα ήθελαν να μοιάζει έτσι”, σχολίασε.

Τον περασμένο Μάρτιο ο 23χρονος Μαρκ Κόντιτ έστειλε πέντε σχετικά “προηγμένες” βόμβες σε διάφορες διευθύνσεις στο Όστιν του Τέξας, που πυροδοτούνταν με την κίνηση. Ο δράστης στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με τον Γιουναμπόμπερ και τον Κόντιτ, ο επίδοξος βομβιστής αυτής της εβδομάδας χρησιμοποίησε δέματα που ήταν κακοσχεδιασμένα και ύποπτα. Οι βόμβες ήταν τοποθετημένες μέσα σε κίτρινους φακέλους, μεγέθους 15×20 εκατοστών.

“Το μικρό μέγεθος περιορίζει το υλικό που μπορεί να τοποθετηθεί μέσα” εξήγησε η Όξλεϊ, η οποία έχει κατασκευάσει 130 τέτοιες βόμβες σε μεταλλικό σωλήνα (pipe bomb) κατόπιν αιτήματος του FBI και της ομοσπονδικής Υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού Πυροβόλων και Εκρηκτικών, για να βοηθήσει τους ερευνητές στο έργο τους.