Υπαναχώρηση για πλεόνασμα – ΕΛΣΤΑΤ μετά την ψυχρολουσία της Κομισιόν
- 03/09/2016, 13:39
- SHARE
Καθ΄οδόν οι δανειστές – Δυσφορία στο Eurogroup για την αργή υλοποίηση των προαπαιτούμενων.
Βήματα πίσω κάνει η κυβέρνηση μετά τα αυστηρά μηνύματα που πήρε από την Κομισιόν τόσο ως προς το αίτημά της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, όσο και για την αναπομπή σε δίκη για κακούργημα του πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου.
Στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Σταθάκη και του Γιώργου Χουλιαράκη με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, η πλευρά της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ για την μετά το 2018 περίοδο.
Η άρνηση αυτή των Ευρωπαίων παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες το στόχο της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2018-2020 χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, γεγονός για το οποίο καθυστερούσε να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο κανονικά έπρεπε να έχει κατατεθεί από τον Μάιο.
Στο Eurogroup επικρατεί δυσφορία για τις καθυστερήσεις και αυτή αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί στη στάση των εκπροσώπων των δανειστών, που αναμένονται στην Αθήνα από τις 12 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητηθεί η πρόοδος στα 15 προαπαιτούμενα, τα οποία συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Ιούνιο. Η έντονη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εκφράστηκε και στο EWG της Δευτέρας, καθώς, όπως σημείωναν κοινοτικές πηγές, από τα 15 προαπαιτούμενα μόνο 2 έχουν υλοποιηθεί.
Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν είχε ζητήσει και δια του εκπροσώπου της στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλλο, να κλείσει η Αθήνα τα 15 παραδοτέα του Σεπτεμβρίου από τον Ιούλιο, σε ένδειξη καλής θέλησης, αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά τώρα κινδυνεύουν να χαθούν και οι προθεσμίες του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και στην έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.
Το «κόκκινο τηλέφωνο»
Το ενδεχόμενο των καθυστερήσεων ήταν ορατό από νωρίς στα στελέχη των δανειστών γι’αυτό και το τόνιζαν σε όλες τις επίσημες και ανεπίσημες συνομιλίες τους, κάνοντας λόγο ακόμη και για έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης από το 2017. Ωστόσο, όσο περνά ο χρόνος και τίποτα δεν προχωρά, αποφάσισαν να εντείνουν τις πιέσεις.
Για το λόγο αυτό, στη συνάντηση των τριών υπουργών (Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη) με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι εάν δεν κλείσουν τα προαπαιτούμενα τόσο για την υποδόση, όσο και για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν ξεκινά η συζήτηση για το χρέος. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες θα «συντονίζουν» από μακρυά μέσω «κόκκινου τηλεφώνου» την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τα συμφωνηθέντα.
Διαβάστε περισσότερα: Προς το κακό σενάριο οδεύει η αξιολόγηση
Υποχώρηση και στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς στην ίδια συνάντηση (Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη, Μοσκοβισί) κατέστη σαφές ότι οι Βρυξέλλες απαιτούν από την κυβέρνηση να στηρίξει με δημόσια δήλωσή της την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων με βάση τα οποία συντάχθηκε το Πρόγραμμα Στήριξης και εκταμιεύεται η βοήθεια.
Η…δήλωση μεταμέλειας έγινε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Δεν αμφισβητεί τα στοιχεία, στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου, εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της, όπως έκανε με την τοποθέτηση νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα».
Το θέμα έχει ενοχλήσει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να τονίζει ότι η πρόοδος στα στατιστικά στοιχεία από το 2010 είναι σημαντική και να ζητά από την κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει την αξιοπιστία των στοιχείων.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι δανειστές θα τηρήσουν σκληρή γραμμή στην αξιολόγηση και θα συνδέσουν ακόμη και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που επεξεργάζεται ήδη ο ESM, με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, ενώ μέσα στο Eurogroup υπάρχουν και χώρες που επιμένουν τα όποια μέτρα ελάφρυνσης χρέους να δοθούν στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης.
Ήδη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η έκθεση βιωσιμότητας χρέους που θα διενεργήσουν οι υπηρεσίες της, χωρίς να αποκλείεται να απαιτηθεί να ξεκαθαρίσουν και τα μέτρα για την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δηλαδή ακόμη και το 2018.
Ο «βραχνάς» των εσόδων
Ένας ακόμη «βραχνάς» για την κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης είναι η πορεία των εσόδων, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, κάνουν λόγο για υστέρηση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ έναντι των στόχων. Η ανησυχία εντείνεται, καθώς ο Σεπτέμβριος είναι μήνας διπλής πληρωμής δόσης, αφού συμπίπτουν η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, στερώντας ακόμη περισσότερη ρευστότητα από την αγορά.
Εάν οι φορολογούμενοι δείξουν την ίδια «κόπωση» και τον Σεπτέμβριο, η απειλή ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη δαπανών έρχεται όλο και πιο κοντά και οι δανειστές είναι σίγουρο πως θα θέσουν το θέμα στη διαπραγμάτευση.
Πηγή: Επένδυση
Διαβάστε ακόμη:
Τα προαπαιτούμενα που οι Ευρωπαίοι ζητούν να κλείσουν εδώ και τώρα