Υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί μια εταιρική κρίση;
- 09/03/2014, 13:51
- SHARE
Η διευθύντρια της τράπεζας Bank of New York Mellon μοιράζεται διδάγματα από δύο κρίσεις που παραλίγο να «εξοντώσουν» τους οργανισμούς που διοικούσε.
της Πατρίσια Σέλερς
Η Κάριν Πιτζ κατέχει μοναδικό πλεονέκτημα, έχοντας συγκεντρώσει διδάγματα από δύο κρίσεις. Είναι πρόεδρος της Bank of New York Mellon και συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του Penn State University. Ακολουθεί ένα επιμελημένο απόσπασμα από διάφορες ομιλίες που έχει δώσει στις ΗΠΑ.
«Πήρα το πτυχίο μου στο Penn State University και στη διάρκεια των σπουδών μου, ο προπονητής Τζο Πάτερνο οδήγησε την πανεπιστημιακή ομάδα στην οποία συμμετείχα σε μια εξαιρετική χρονιά δίχως ήττες. Στα μάτια μου ο Τζο ήταν θεός. Δεν ήταν απλά καλός προπονητής – ήταν άνθρωπος υψηλών ιδανικών για τη ζωή. Γεγονός το οποίο έκανε ακόμα πιο συγκλονιστικά τα γεγονότα που ακολούθησαν. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο “Σαντάσκι” -ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που ξέσπασαν ποτέ σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ- το πανεπιστήμιο, η διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο βρέθηκαν σε κρίση. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αποφάσισε να μην υποβάλει υποψηφιότητα στο διορισμό του νέου συμβουλίου. Προσφέρθηκα να αναλάβω εγώ τη θέση και να προχωρήσω στις απαραίτητες αλλαγές.
Τα μαθήματα που έμαθα ήταν ανεκτίμητα. Και συνειδητοποίηση ότι είχαν εφαρμογή τόσο σε εκπαιδευτικά όσο και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ιδού τρία από τα πιο βασικά διδάγματα:
Αντιμετωπίστε την πραγματικότητα.
Σε περιόδους κρίσης τα ιδρύματα αναπτύσσουν μεγαλύτερη διάθεση να συγκρουστούν με το παρελθόν και με εδραιωμένες αντιλήψεις. Στην περίπτωση του Penn State χρειαζόμασταν ένα σύστημα που να μας προειδοποιεί για επερχόμενες καταιγίδες. Αυτό είχε ως συνέπεια να δεχθούμε φοιτητές και καθηγητές στο διοικητικό συμβούλιο. Να υποστούμε κυρώσεις, όχι ανώδυνες. Η αποδοχή αυτών των αλλαγών ήταν απαραίτητη για να προχωρήσουμε.
Διαβάστε ακόμη: Πώς να αποκαταστήσετε τη φήμη σας
Επίσης χρειάστηκε να ξανασχεδιάσουμε το μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου. Θέλαμε ταλέντα στο πανεπιστήμιο, αλλά ασχέτως προσόντων θέλαμε ηγέτες που να αναγνωρίζουν την κρίσιμη ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων.
Ξανασκεφτείτε την έννοια της «καλής ομαδικής εργασίας»
Τα ιδρύματα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να μπορούν να στεγάζουν τον υγιή αντίλογο. Αν όλοι είμαστε σε αρμονία μεταξύ μας -που προσωρινά μπορεί να είναι ωραίο- τι μας διαφεύγει; Τι τίμημα θα κληθούμε να πληρώσουμε;
Η ποικιλομορφία δεν αφορά πλέον στον κοσμοπολιτισμό ή τον αλτρουισμό. Είναι αναγκαιότητα. Η διασφάλιση του αντιλόγου και η αμφισβήτηση των συμβάσεων είναι βασική για την ταυτοποίηση των αντίθετων γεγονότων. Η Lehman Brothers θα είχε ωφεληθεί ακούγοντας τον αντίλογο. Το Penn State είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό ίδρυμα, οικονομικά και πολιτισμικά, αλλά και σε εμάς θα είχαν φανεί χρήσιμες οι αντίθετες φωνές.
Αναλάβετε την ευθύνη
Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποδεχθούμε στον τραπεζικό χώρο ότι το παιχνίδι είχε αλλάξει. Πολλές από τις πράξεις μας, συλλογικά, προκάλεσαν την οικονομική κρίση. Πρέπει να ξεπεράσουμε το στάδιο της άρνησης και να βάλουμε τον πελάτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη λήψη των αποφάσεων. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι κατανοούμε ότι ο κόσμος μέσα στον οποίο λειτουργούμε έχει αλλάξει και ότι έχουμε προσαρμόσει τον τρόπο σκέψης μας. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης.