Υπάρχει ζωή για τις επιχειρήσεις μετά το Facebook;
- 01/02/2018, 15:30
- SHARE
Πώς απαντούν οι εταιρείες στις εξαγγελίες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ποια μέσα προώθησης κερδίζουν έδαφος.
Ανήσυχες φαίνεται να είναι χιλιάδες επιχειρήσεις μπροστά στην ανακοίνωση της είδησης ότι ο ισχυρός άνδρας του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αποφάσισε να περιορίσει την προβολή περιεχομένου από εταιρείες, brand και ΜΜΕ και να δώσει περισσότερο έμφαση στις αναρτήσεις που δημοσιοποιούν στον τοίχο τους φιλικά και συγγενικά πρόσωπα.
Για κάποιους αυτό μεταφράζεται ως στροφή σε πιο προσωπικό περιεχόμενο και αύξηση του engagement μεταξύ χρηστών και πλατφόρμας, για κάποιους άλλους όμως η κίνηση αυτή υπόκειται ξεκάθαρα στη λογική της αύξησης κερδών.
Σε κάθε περίπτωση αυτοί που πληρώνουν τη «νύφη» είναι οι επιχειρήσεις που δαπάνησαν χρόνο και χρήμα στην πλατφόρμα και τώρα βλέπουν ότι μένουν ξεκρέμαστες. Το τεχνολογικό εργαλείο που είχαν στα χέρια τους καθίσταται ακόμη πιο κοστοβόρο, γεγονός που βάζει πολλές διοικήσεις εταιρειών σε σκέψεις αναφορικά με το πώς θα καταρτίσουν την πολιτική μάρκετινγκ προκειμένου να μην χάσουν τη δέσμευση των πελατών τους.
Κάντε ενέργειες που θα σας κάνουν πιο αυτόνομους
«Όταν βασίζεσαι σε ξένες πλάτες, όσο αποδοτικές και αν είναι, το ρίσκο που παίρνεις είναι τρομακτικό γιατί, ανά πάσα ώρα, μπορούν να αλλάξουν στρατηγική και να σε “κρεμάσουν”» αναφέρει ο Founder της Simply Digital, Κωνσταντίνος Συνοδινός, ο οποίος μελετά καθημερινά την αγορά των social media και βοηθά εταιρείες να αναδείξουν το brand τους αξιοποιώντας τα νέα τεχνολογικά εργαλεία.
Ο ίδιος επισημαίνει πως παρότι ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών παγκοσμίως έχουν πληρώσει εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν μεγάλο κοινό, τώρα η διοίκηση του Facebook αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού και υποχρεώνει τους πελάτες της να πληρώνουν ακόμα περισσότερα. «Έχει διαπιστωθεί ότι με την αλλαγή του αλγόριθμου φιλτράρονται σημαντικά οι δημοσιεύσεις. Με δεδομένο ότι το 90% των εσόδων του FB προέρχεται από τις διαφημίσεις σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει να δίνει βήμα σε εταιρείες. Απλώς όλες θα οδηγηθούν, αργά ή γρήγορα, στη λογική των facebook ads».
Η συμβουλή που δίνει ο Κωνσταντίνος είναι οι εταιρείες, εκτός από το facebook, που είναι απαραίτητο για την ψηφιακή τους παρουσία, να επενδύουν σε δικά τους μέσα προβολής. «E-mails πελατών, αποστολή newsletter, traffic στη δική σας ιστοσελίδα, αυτές είναι κινήσεις που γίνονται στις δικές σας πλατφόρμες, χωρίς να υπάρχει εξάρτηση από τρίτους. Κάντε ενέργειες που θα σας κάνουν πιο αυτόνομους».
Καταλήγει πως δεν αποκλείεται να δούμε στο άμεσο μέλλον να ακολουθείται η ίδια τακτική και από το Instagram το οποίο έχει εξαγοραστεί από τον Ζούκερμπεργκ. «Μιλάμε για πολυεθνικές εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για να εμφανίσουν επιπλέον έσοδα. Για να είναι ικανοποιημένοι οι μέτοχοι θα πρέπει να βρουν τρόπους να αυξήσουν τα κέρδη και ένας εύκολος τρόπος είναι να υπερτιμολογήσουν τους υφιστάμενους πελάτες».
Επενδύστε σε άλλες πλατφόρμες και κυρίως σε βίντεο
Η Ελίνα Κορδάλη, Ιδιοκτήτρια της εταιρείας ρούχων Madame Shoushou, δηλώνει έτοιμη για αυτή την αλλαγή, αφού εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η στρατηγική του μάρκετινγκ έχει αλλάξει συνειδητά προκειμένου να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Παρότι, όπως λέει, η εταιρεία της ήταν το πρώτο clothing brand που αξιοποίησε το Facebook για να αποκτήσει πιστό κοινό, εντούτοις σήμερα δίνει τη λιγότερη έμφαση σε αυτό.
Ειδικότερα, τονίζει πως όσο το Facebook ήταν σημαντικό εργαλείο προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών και είχε μια απόδοση 100% στους χρήστες της σελίδας, τα οφέλη ήταν σημαντικά. Από τη στιγμή όμως, που εδώ και ενάμιση χρόνο, μόλις το 2% του κοινού βλέπει τελικά τις αναρτήσεις, έτσι ώστε να αναγκαστεί ο διαχειριστής της σελίδας να πληρώσει για να προωθηθεί, τείνει να απαξιωθεί η χρήση του.
«Ως εταιρεία εστιάζουμε σε άλλα social media, επενδύοντας σε πλατφόρμες, όπως είναι το Instagram, το Pinterest και το Snap Chat. Κυρίως όμως ρίχνουμε το βάρος στο You Tube και στο δικό μας κανάλι» λέει χαρακτηριστικά η Ελίνα προσθέτοντας πως τα βίντεο προσελκύουν περισσότερους καταναλωτές καθώς τους προσφέρεται μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση για αυτό που ενδιαφέρονται να αγοράσουν.
«Πλέον οι περισσότερες εταιρείες, εάν και εγώ προσωπικά είμαι κατά αυτής της πολιτικής, επενδύουν χρήματα σε bloggers και ambassadors. Ωστόσο, στην πράξη καμία δεν έχει ένα πρόσωπο που να την αντιπροσωπεύει, αφού η ambassador που θα διαφημίσει σήμερα το δικό της προϊόν, αύριο θα φωτογραφηθεί με κάτι άλλο».
Το facebook ακόμα αποδίδει
Στάση αναμονής κρατάει ο Γιώργος Ράδος, Ιδιοκτήτης καταστήματος της εταιρείας ενέργειας Watt & Volt στα Ιωάννινα. Ο ίδιος έχοντας περάσει από το πόστο του Εμπορικού Διευθυντή σε γνωστές εταιρείες από το χώρο των τροφίμων και των μεταφορών, γνωρίζει καλά το ρόλο που παίζουν τα social media. Όπως λέει παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και περιμένει να δει πώς θα αντιδράσει στο σύνολό της η αγορά.
«Η αίσθησή μου είναι ότι μέχρι στιγμής οι αναρτήσεις στο Facebook αποδίδουν εφόσον δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι αλλαγές. Όταν δω πως οι εξαγγελίες του Ζούκερμπεργκ εφαρμοστούν τότε θα κινηθώ αναλόγως. Προς το παρόν κάνουμε ένα post την ημέρα στα social media, έχουμε επενδύσει σε παραδοσιακούς τρόπους διαφήμισης, όπως είναι τα ραδιοφωνικά spot, η διανομή φυλλαδίων, η οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και η διαφήμιση σε τοπικά κανάλια».
«Δικλείδα ασφαλείας» συνιστά το γεγονός, ότι το κατάστημα του Γιώργου βρίσκεται υπό τη σκέπη ενός μεγάλου Ομίλου, ο οποίος διαθέτει ισχυρότερα μέσα προβολής και είναι σε θέση να κατευθύνει τους συνεργάτες του όταν αυτό χρειαστεί.
Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω αλλαγές ξεκίνησαν πέρυσι έτσι ώστε το 2018 να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή σε όλα τα προϊόντα του οργανισμού. Οι πρώτες αλλαγές θα εφαρμοσθούν στα News Feed όπου οι χρήστες θα «βλέπουν» περισσότερες ενημερώσεις από φίλους, οικογένεια και ομάδες.
Διαβάστε ακόμη: Ένα ακόμα ισχυρό τρίμηνο σημείωσε το Facebook