Υπάρχουν πραγματικές ελπίδες για άμεση παρέμβαση στο χρέος;
- 03/11/2016, 19:00
- SHARE
Τα σημάδια από την Ευρώπη δεν είναι ενθαρρυντικά και κάποια στελέχη της κυβέρνησης δείχνουν να το αντιλαμβάνονται.
Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη η τοποθέτηση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ότι «η απομείωση του χρέους δεν είναι πανάκεια».
Η κυβέρνηση, έχει αρχίσει και συνειδητοποιεί πως το να ποντάρει όλες τις μάρκες της στο χαρτί του χρέους δεν θα τη βοηθήσει πολιτικά, αφού, οι προθέσεις των Ευρωπαίων γίνονται μέρα με την ημέρα όλο και πιο ξεκάθαρες.
Το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η Αθήνα, τώρα είναι τα μέτρα βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης των πληρωμών του χρέους, τα οποία δεν αφορούν παρά μόνο σε 40 δισ. ευρώ, σε σύνολο δημοσίου χρέους ύψους 328 δισ. ευρώ.
Ακόμη όμως και αυτά τα μέτρα διευκόλυνσης, περνούν μέσα από τη βάσανο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές πως οι όποιες αποφάσεις και ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Ήδη και ο επικεφαλής του Ευρωμηχανισμού Διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει αναλάβει να επεξεργαστεί τα μέτρα, έχει δηλώσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, πως «το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, αφού έχει πολύ μικρό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης», ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας», ενώ δεν δέχεται σε καμία περίπτωση να ανοίξει τώρα οποιαδήποτε συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.
Όσο για το ΔΝΤ; Επιμένει στην απαίτησή του για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, καθώς εκτιμά ότι, ακόμη και εάν εφαρμοστούν πλήρως όλα τα μέτρα του Μνημονίου, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, καθιστώντας το χρέος μη βιώσιμο.