«Υπαρξιακή κρίση» για τα ευρωπαϊκά fund των ESG; – Απώλειες 6,7 δισ. ευρώ σε 3 μήνες

«Υπαρξιακή κρίση» για τα ευρωπαϊκά fund των ESG; – Απώλειες 6,7 δισ. ευρώ σε 3 μήνες
Photo: pixabay.com
Επιβράδυνση από τα υψηλά επίπεδα του 2022, όταν σχεδόν το 65% όλων των ροών στην ευρωπαϊκή αγορά ETF κατευθύνθηκε σε στρατηγικές ESG.

Απότομη «κατηφόρα» κατέγραψαν μέσα σε τρεις μήνες οι εισροές κεφαλαίων στα ευρωπαϊκά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια με έμφαση στις επενδύσεις ESG, εν μέσω αυτού που η Morningstar αποκάλεσε «υπαρξιακή κρίση».

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι καθαρές εισροές σε αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια ανήλθαν σε 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Αυτό ήταν μειωμένο από τα 13,8 δισ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, που αντιστοιχούν σε 14,8 δισ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των εισροών των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG κατά τη διάρκεια της περιόδου μειώθηκε στο 16% των συνολικών καθαρών ροών σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, από 29% τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Η τάση αυτή είναι το τελευταίο σημάδι των προβλημάτων στις βιομηχανίες ενεργειακής μετάβασης, καθώς οι εταιρείες αιολικής, ηλιακής και ηλεκτρικής ενέργειας παλεύουν με τα επίμονα υψηλά επιτόκια, το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από Κινέζους παραγωγούς χαμηλού κόστους.

«Αυτό σημαίνει περαιτέρω επιβράδυνση από τα υψηλά επίπεδα του 2022, όταν σχεδόν το 65% όλων των ροών στην ευρωπαϊκή αγορά ETF κατευθύνθηκε σε στρατηγικές ESG» δήλωσε ο Χοσέ Γκαρσία-Ζαράτε της Morningstar.

Η είδηση ακολουθεί την αποκάλυψη του Μαρτίου ότι συνολικά το 70% των παθητικών αμοιβαίων κεφαλαίων που πλασάρονται ως «βιώσιμα» από πέντε από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ήταν εκτεθειμένα σε εταιρείες που αναπτύσσουν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Reclaim Finance.

Η Reclaim Finance εξέτασε 430 «βιώσιμα» παθητικά αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται πέντε από τους μεγαλύτερους διαχειριστές παθητικών αμοιβαίων κεφαλαίων –Amundi, BlackRock, DWS, Legal & General Investment Management (LGIM) και UBS AM– και διαπίστωσε ότι το 70% των παθητικών αμοιβαίων κεφαλαίων είναι εκτεθειμένα σε εταιρείες που αναπτύσσουν νέα έργα ορυκτών καυσίμων.

Αυτοί οι γιγαντιαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων «κλείνουν τα μάτια στις κλιματικές επιπτώσεις των παθητικών τους επενδύσεων, με ταμεία που επενδύουν σε πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η TotalEnergies, η Shell και η ExxonMobil, και σε εταιρείες ανάπτυξης άνθρακα, όπως η Glencore και η Adani», αναφέρει η Reclaim Finance στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times