Ηπειρώτικα Αυγά: Στρατηγικές επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ έως το 2030
- 24/04/2024, 19:45
- SHARE
Στα 30 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να ανέλθουν οι επενδύσεις της εταιρείας Ηπειρώτικα Αυγά μέχρι το 2030, αναβαθμίζοντας την Ήπειρο στον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη. Στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης βρίσκεται η 3η γενιά, η οποία συνεχίζει το όραμα του ιδρυτή της 62 χρόνια μετά, δίνοντας στο αυγό ονομασία προέλευσης και ισχυροποιώντας τη θέση της στην αγορά, μέσα από σημαντικές επενδύσεις και δημιουργία καινοτόμων προϊόντων.
Διαθέτοντας 7 πτηνοτροφεία στο Μπιζάνι και 5 πτηνοτροφεία παραγωγής cage-free στο Καλπάκι, αγγίζει σε παραγωγή τα 250 χιλιάδες αυγά ημερησίως, κατέχοντας το 10% του μεριδίου της ελληνικής παραγωγής αυγού και το 45% της ελληνικής αγοράς παστεριωμένων, ενώ παράλληλα ενισχύει διαρκώς την εξαγωγική της δυναμική έχοντας παρουσία στα Βαλκάνια, την Κύπρο και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ηπειρώτικα Αυγά, Παναγιώτης Φραγκούλης, η επιχείρηση που πριν από 6 δεκαετίες ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με 3.000 όρνιθες – σήμερα ο αριθμός τους ξεπερνά τις 300.000 – έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη που έβαλε από το 1989 αυτόματη μηχανή τυποποίησης αυγών στην παραγωγή της, ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη σε μέγεθος και δυναμικότητα μονάδα παστερίωσης αυγού στα Βαλκάνια.
«Από το 2000, μέσω της Ovo Fresco, εξειδικευόμαστε στην παστερίωση αυγών τα οποία προορίζονται για το δίκτυο της HO.RE.CA. και από το 2007 έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία με την εταιρεία Πίνδος. Το 35% της παραγωγής μας είναι cage free και ο στόχος που έχουμε θέσει για τα επόμενα 4 χρόνια είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 70%. Οι επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 2019-2024, έγιναν κατά 70% με ίδια κεφαλαία και αφορούσαν τον τεχνολογικό εξοπλισμό, την πράσινη μετάβαση, την ανανέωση στόλου και την προσθήκη νέων φορτηγών ψυγείων, καθώς επίσης και τη δημιουργία μονάδας στο Καλπάκι» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Με άνοδο 10% τρέχει το ά τετράμηνο
Εστιάζοντας στην πενταετία 2025- 2030, διευκρίνισε πως επιπλέον 15 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την δημιουργία δεύτερης μονάδας εναλλακτικών εκτροφών δυναμικότητας 200.000 ορνίθων, όπως επίσης και για την εγκατάσταση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στην Ovo Fresco που θα της επιτρέψει να προβεί στην παραγωγή προϊόντων σκόνης αυγού και σε κατεψυγμένες ομελέτες.
Το 2023 η χρονιά για τα Ηπειρώτικα Αυγά έκλεισε με τζίρο στα 27 εκατ. ευρώ, αρκετά ενισχυμένο χάρη στη λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων. Σε επίπεδο ά τετράμηνου οι πωλήσεις κινούνται με άνοδο της τάξης του 10%, οι εξαγωγές στην Ovo Fresco ανέρχονται σε 30% και στην Ηπειρωτικά Αυγά σε 5%.
«Είναι γεγονός πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η κλιματική αλλαγή έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής πάνω από 50%. Η κρίση στην Ουκρανία και η πανδημία προκάλεσαν σοβαρή αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως είναι και η γρίπη των πτηνών. Γίνονται εμβολιασμοί, αλλά σκεφτείτε ότι τον τελευταίο χρόνο χάθηκε το 15% της ζωικής παραγωγής. Ως εταιρεία, μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων το απορροφήσαμε και διατηρήσαμε στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα την τιμολογιακή μας πολιτική μέσω ειδικών προσφορών στα σουπερμάρκετ».
Ερωτηθείς αναφορικά με το καθεστώς πληρωμής των προμηθευτών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις καθυστερήσεις που καταγράφονται, η διοίκηση τόνισε πως στην περίπτωσή τους η πληρωμή πραγματοποιείται στις 30 μέρες αυστηρά, όπως ακριβώς ορίζει η ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα και στο κοτόπουλο και αυγό, προϊόντα τα οποία είναι ευπαθή.
Όσο για το ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή και το πόσα αυγά καταναλώνει σε ετήσια βάση, η απάντηση είναι 170 με 180, ενώ ο μέσος όρος ζωής ενός αυγού, από την ημέρα παραγωγής μέχρι την ημερομηνία λήξης, είναι 28 ημέρες.