Υπερπλεόνασμα που «φρενάρει» επενδύσεις και ανάπτυξη
- 24/04/2019, 09:01
- SHARE
Το «μεταπρογραμματικό» πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 διαμορφώθηκε στο 4,29% του ΑΕΠ, επίδοση υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του υπουργείου για επίδοση της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε «έκτακτη δαπάνη» άνω του 1% του ΑΕΠ για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, αλλά και για τα αναδρομικά των αμειβόμενων με βάση τα ειδικά μισθολόγια.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιούν ότι για 4η χρονιά υπάρχει υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η υπερβολική «αφαίμαξη» της αγοράς και των πολιτών από τα «χαράτσια» και από τις συνεχείς περικοπές δαπανών.
Το υπερπλεόνασμα αποτελεί ωστόσο και τον «Δούρειο Ίππο» της κυβέρνησης για το αίτημα προς τον ESM περί πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι για το 2019 ο στόχος του Προϋπολογισμού είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat και 3,6% σε όρους “μετά-προγραμματικής” εποπτείας.
Με τις επενδύσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης να περιορίζονται κατά 2,2 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να περιορίζονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, αλλά και τη χρονιά να κλείνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ, το 2018 έκλεισε τελικώς με υπερπλεόνασμα-ρεκόρ.
Για να καταγραφεί αυτή η επίδοση χρειάστηκε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα δημόσια έσοδα, στα 88,334 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό της τελευταίας τετραετίας, απόρροια -μεταξύ άλλων- και της υπερφορολόγησης, και να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες στο χαμηλότερο -αναλογικά με το ΑΕΠ- επίπεδο των τελευταίων ετών (αποτέλεσμα κυρίως της συρρίκνωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).
H ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε και σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους στο 181,1% του ΑΕΠ, που είναι και η υψηλότερη επίδοση ιστορικά. Η αύξηση συγκριτικά με το 2017, κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες, οφείλεται στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.
Ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης του υπερπλεονάσματος, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να εκμεταλλευτεί τις επιδόσεις που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για να εξαγγείλει μειώσεις φορολογικών συντελεστών.
Η μείωση του ΦΠΑ και του κατώτατου φορολογικού συντελεστή βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως ανέφερε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Η υφυπουργός εξήγησε ότι στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις οι οποίοι κοστολογούνται και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα. Μεταξύ αυτών, όπως είπε είναι η μείωση του ΦΠΑ, ενώ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή. Σε ερώτηση σχετική με τον ΦΠΑ στην εστίαση διευκρίνισε ότι το θέμα είναι ευρύτερο επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα.