Υπερψηφίστηκε από τις Επιτροπές της βουλής το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

Υπερψηφίστηκε από τις Επιτροπές της βουλής το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα
Βουλευτές συμμετέχουν στην ολομέλεια της Βουλής σε κοινή συνεδρίαση επιτροπών της, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016. Η διαρκής επιτροπή οικονομικών υποθέσεων , η διαρκής επιτροπή παραγωγής και εμπορίου και η διαρκής επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν θετικά. Την Τρίτη θα ψηφιστεί στην ολομέλεια.

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Υπέρ ψήφισαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων).

Αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς για το πολυνομοσχέδιο

Κατά των ιδιωτικοποιήσεων και την ένταξη τους στο Υπερταμείο τάχθηκαν στην πλειονότητά τους, οι συνδικαλιστικοί φορείς που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου με επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Κτιριακές Υποδομές Α.Ε υποστήριξε ότι είναι εγκληματικό και απαράδεκτο ένα εργαλείο του κράτους για την κατασκευή δημοσίων κτιρίων να εντάσσεται στο «Υπερταμείο».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Μιχάλης Βλασταράκος, έκανε λόγο μεταξύ άλλων, για νομοσχέδιο που επιβαρύνει την τσέπη του επαγγελματία γιατρού και ιδιαίτερα των νέων.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για προσπάθεια να υποβαθμίσει την σημασία των αλλαγών που προωθεί το νομοσχέδιο, καθώς όπως είπε ο ίδιος το συνδέει με την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές, ομολογώντας ότι έχει απώλεια κανονιστικής ισχύος. Παράλληλα έκανε λόγο για μνημείο κυβερνητικής αντιφατικότητας που επιφέρει καίριο πλήγμα και εξουθενώνει με κάθε μέσο τους δικηγόρους και κάθε ελεύθερο επαγγελματία». Η κυβέρνηση αυτοδιασύρεται καθώς έρχεται και αυτοκαταργεί διατάξεις που πριν λίγο καιρό ψήφισε. Είναι μια προσβλητική πρακτική για το κύρος της βουλής και των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε ο κ. Αλεξανδρής.

Επικριτικός, για τις δυσμενείς όπως υποστήριξε, αλλαγές που επιφέρει στο κλάδο τους το νομοσχέδιο, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Δικηγόρων Λάμπρος Αδάμος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Σινιώρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακό κόλπο, τονίζοντας ότι μπορεί το 51% να παραμείνει στο «Υπερταμείο», ωστόσο μπορεί με το 11% να δοθεί το μάνατζμεντ της εταιρίας οπότε αποχαρακτηρίζεται ως δημόσιος φορέας. «Δεν θα υπάρχει καμία κοινωνική πολιτική σε αυτό το δημόσιο αγαθό που είναι το νερό», υποστήριξε.

Υπέρ του νομοσχεδίου που θα αναδιαμορφώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως είπε, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρία θα συνδράμει ώστε να ανταπεξέλθει στο έργο της.

Θετικός επίσης επί του νομοσχεδίου, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΑΕ Νικόλαος Μπουλαξής, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν βασικά στοιχεία της ΕΕ, που οδηγούν στην ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΤΚΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος) Νικόλαος Μεγγούλης, υποστήριξε ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν προστατεύουν τα τουριστικά καλύμματα και θα οδηγήσουν, είτε στο κλείσιμο τους είτε στην παραοικονομία.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αττικό Μετρό Γιώργος Κανάρης, εξέφρασε την αντίθεση του στο να περάσει η περιουσία της δημόσιας αυτής εταιρίας στο Υπερταμείο.

Ο γενικός διευθυντής του «Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας Γεώργιος Τσάμτζης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα πρώτο θετικό και αναγκαίο βήμα, τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έκανε λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη -με τις θέσεις του οποίου -ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι δημόσιος φορέας- ταυτίζονται οι εργαζόμενοι, και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Πιτσιόρλα. Όπως είπε οι εργαζόμενοι ταυτίζονται με τις θέσεις του κ. Σκουρλέτη που είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και όχι με του κ. Πιτσιόρλα που θέλει η εταιρία να υπαχθεί στο «Υπερταμείο» και να μην είναι δημόσιος φορέας.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Θεόδωρος Δημητριάδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η μοναδική αμυντική βιομηχανία της χώρας να εξαιρεθεί από την υπαγωγή της στο Υπερταμείο.