Υπερβολικές οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ; – Σε υψηλό 2,5 ετών η αισιοδοξία των ΜμΕ

Υπερβολικές οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ; – Σε υψηλό 2,5 ετών η αισιοδοξία των ΜμΕ
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Το 33% των ιδιοκτητών ανέφερε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, στη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2021.

Η αισιοδοξία των αμερικανικών μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 2-1/2 ετών τον Ιούλιο, άλλη μια ένδειξη ότι οι φόβοι των χρηματοπιστωτικών αγορών για ύφεση μετά την αύξηση του ποσοστού ανεργίας τον περασμένο μήνα ήταν μάλλον υπερβολικοί.

Η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,2 μονάδες στο 93,7 τον περασμένο μήνα, την υψηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2022.

Αν και οι επιχειρήσεις συνέχισαν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό, λιγότερες ανέφεραν αύξηση των αποζημιώσεων των εργαζομένων και των μέσων τιμών πώλησης. Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Περισσότερες σχεδίαζαν να αυξήσουν τα αποθέματα τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Η έκθεση προστέθηκε σε μια έρευνα της περασμένης εβδομάδας από το Institute for Supply Management, η οποία έδειξε ανάκαμψη του μη μεταποιητικού δείκτη PMI, αμβλύνοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομία βρίσκεται είτε σε ύφεση είτε στα πρόθυρα ύφεσης, η οποία προκλήθηκε από την εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας κοντά σε υψηλό τριών ετών, στο 4,3%, τον Ιούλιο.

Το 25% των ιδιοκτητών ανέφερε ότι ο πληθωρισμός αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τη λειτουργία της επιχείρησής τους, ποσοστό αυξημένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα πολιτικής ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, συνέβαλε στη διατήρηση του δείκτη NFIB κάτω από τον μέσο όρο των 50 ετών, που είναι 98 για 31ο συνεχή μήνα.

«Οι ιδιοκτήτες οδεύουν προς απρόβλεπτους μήνες μπροστά τους, χωρίς να γνωρίζουν πώς θα τους επηρεάσουν οι μελλοντικές οικονομικές συνθήκες ή οι κυβερνητικές πολιτικές”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του NFIB, Μπιλ Ντούνκελμπεργκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα του πληθωρισμού βελτιώνεται.

Ένα καθαρό 33% των ιδιοκτητών ανέφερε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Αυτή ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2021 και μειώθηκε κατά 5 μονάδες από τον Ιούνιο.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης των μισθών. Το ποσοστό των ιδιοκτητών που αύξησαν τις μέσες τιμές πώλησης μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 22%, γεγονός που ταιριάζει με την υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές.

Ένα καθαρό 24% σχεδίαζε αυξήσεις τιμών, το μικρότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2023, μειωμένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο.

Η ψύξη του πληθωρισμού και η χαλάρωση της αγοράς εργασίας οδήγησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους οικονομολόγους στο συμπέρασμα ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Μια μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης δεν έχει αποκλειστεί, ιδίως δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί για τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ανέμεναν επίσης υψηλές πωλήσεις, αν και το μερίδιο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.Ένα καθαρό 2% σχεδίαζε επενδύσεις σε αποθέματα τους επόμενους μήνες, αυξημένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο.Η τελευταία φορά που τα σχέδια επενδύσεων σε αποθέματα ήταν θετικά ήταν τον Οκτώβριο του 2022.

Αν και η αγορά εργασίας επιβραδύνεται, οι εργαζόμενοι παραμένουν σε έλλειψη, ιδίως στις κατασκευές, τις μεταφορές και το λιανικό εμπόριο.Η NFIB σημείωσε ότι οι κενές θέσεις εργασίας στις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο και το 55% των επιχειρήσεων είχαν μια κενή θέση εργασίας που δεν μπορούσαν να καλύψουν.

Το 38% του συνόλου των ιδιοκτητών ανέφεραν κενές θέσεις εργασίας που δεν μπορούσαν να καλύψουν τον περασμένο μήνα, ποσοστό αυξημένο κατά 1 μονάδα από τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com