ΥΠΕΞ: Σε αναζήτηση αγορών τρίτων χωρών για τα αδιάθετα προϊόντα
- 19/08/2014, 14:45
- SHARE
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ρωσικού εμπάργκο - Στρατηγικό σχεδιασμό ζητά το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η Ελλάδα ασκεί «υπεύθυνη εξωτερική πολιτική» και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις, υποστήριξε στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών για την αξιολόγηση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, ενώ οι παραγωγοί και εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες των μέτρων.
Η σύσκεψη με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων όπως του ΣΕΒ, των εμπόρων γούνας και των αγροτών της Ημαθίας, επικεντρώθηκε στην αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται από τα ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις της ΕΕ.
Σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα που εξετάσθηκε αφορούσε την προσπάθεια να «ανοίξουν» αγορές τρίτων χωρών μέσω της αναθεώρησης της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζουν, έναντι των εισαγωγών από την ΕΕ. Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είδαν να διευρύνονται οι δικές τους εξαγωγικές ικανότητες προς τη ρωσική αγορά. Αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό θα βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα.
Μάλιστα, αυξημένο καταγράφεται το ενδιαφέρον από την Ινδία για τα αγροτικά προϊόντα του Νομού Ημαθίας και ιδιαίτερα για το βεροιώτικο ροδάκινο, καθώς και η επιθυμία των Ινδών επιχειρηματιών του κλάδου για εισαγωγή κομπόστας από την περιοχή. Τα παραπάνω προέκυψαν από τη σημερινή επίσκεψη του Ινδού επιχειρηματία, Sanjay Chandak, εκπροσώπου μιας από τις μεγαλύτερες αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις της Ινδίας, με έδρα το Νέο Δελχί, στον Δήμο Βέροιας.
Ελληνορωσικό Επιμελητήριο: «Αναγκαία η συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις»
«Αναγκαία η συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις» κρίνει το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την κρίση η οποία δημιουργήθηκε λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας για την εισαγωγή αγροτικών και άλλων προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο σημειώνει ότι η αποζημίωση των Ελλήνων παραγωγών που επλήγησαν (όπως και άλλων εταιρειών που συνδέονται μαζί τους π.χ. αυτοκινητιστές) θεωρείται επιβεβλημένη είτε μέσω κοινοτικών ή ακόμη και εθνικών πόρων, ενώ θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι αποζημιώσεις αυτές να καταβληθούν έγκαιρα στους δικαιούχους.
Ομοίως θεωρείται επιβεβλημένη κατά το επιμελητήριο, η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την διοχέτευση κατά το δυνατόν της αδιάθετης παραγωγής, που αφορά κυρίως νωπά προϊόντα, όπως και η άμεση κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού και Εθνικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της εμπορικής κρίσης. «Αυτό το στρατηγικό σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία διότι η Ρωσία έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες με στόχο τον ανεφοδιασμό της χώρας με προϊόντα (κυρίως αγροτικά) τα οποία μέχρι εχθές προέρχονταν από ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ελλάδα. Αυτό λοιπόν, μπορεί να σημαίνει τον μελλοντικό αποκλεισμό των ελληνικών προϊόντων από τη ρωσική αγορά παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια».
Το επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη, η σημερινή κρίση να παραγάγει και ενεργειακή κρίση, αφού μεγάλο μέρος της Ευρώπης τροφοδοτείται με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο ενώ κρίνεται ότι πέραν των άμεσων αρνητικών επιπτώσεων στις εξαγωγές και στον τουρισμό, αν υπάρξει περαιτέρω ένταση και παραταθεί χρονικά η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Το Επιμελητήριο γνωστοποιεί ότι είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης ενός πολυσχιδούς επιχειρηματικού σχεδίου που θα στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνορωσικής εμπορικής συνεργασίας με κύριο βάρος στους τομείς εξαγωγών, τουρισμού και ακινήτων (real estate). «Είναι προφανές, ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου από πλευράς χρονοδιαγράμματος θα εξαρτηθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις» όπως αναφέρει σχετικά, αλλά επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση το επιμελητήριο, θα αναλάβει στο επόμενο χρονικό διάστημα μια σειρά πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ελληνορωσικής συνεργασίας όχι μόνο στον τομέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων (παραμένουν ωστόσο εκτός απαγόρευσης προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρασί και άλλα)».
Ακόμη, τονίζει ταυτόχρονα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους άλλους τομείς της συνεργασίας όπως εξαγωγές δομικών υλικών, τεχνολογικού εξοπλισμού, κατασκευαστικός κλάδος, ανάπτυξη ακινήτων και επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, υποδομές κ.α.
Πρόσθετα μέτρα επεξεργάζεται η Ρωσία
Η Ρωσία επεξεργάζεται ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα εν είδει αντιποίνων για την περίπτωση που οι δυτικές χώρες της επιβάλουν νέες κυρώσεις, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Επεξεργαζόμαστε ποικίλες επιλογές. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα πως η Ρωσία δεν υποστηρίζει τη ρητορική των κυρώσεων και δεν την ξεκίνησε. Όμως στην περίπτωση που οι εταίροι μας συνεχίσουν τις μη εποικοδομητικές και ακόμη και καταστροφικές πρακτικές, επεξεργαζόμαστε πρόσθετα μέτρα», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το εύρος των περαιτέρω ρωσικών κυρώσεων θα εξαρτηθεί από το είδος των μέτρων που οι δυτικές χώρες μπορεί να υιοθετήσουν στο μέλλον.
Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ η ζημιά για την Ολλανδία
Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ρωσία στα γεωργικά προϊόντα από την ΕΕ, θα κοστίσουν «τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ» στις ολλανδικές εξαγωγές με βάση τα στοιχεία του 2013, ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας. Η συνολική αξία των εξαγωγών τροφίμων προς τη Ρωσία, περιλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, ήταν 500 εκατ. ευρώ το 2013. Οι εξαγωγές αυτές δημιούργησαν έσοδα 300 εκατ. ευρώ για τις ολλανδικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.
Η Ολλανδία είναι η δεύτερη στον κόσμο εξαγωγός αγροτικών προϊόντων και περίπου το 2% των προϊόντων που στέλνει στο εξωτερικό πηγαίνουν στη Ρωσία.
Διαβάστε ακόμη:
Μέχρι 30 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ για ροδάκινα και νεκταρίνια
Ευρωπαϊκή ενίσχυση για τα οπωροκηπευτικά