Υπό το φόβο της κλιμάκωσης
- 24/03/2014, 20:27
- SHARE
Ρωσία και Δύση δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά τους με εκατέρωθεν κυρώσεις.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «τη μεγάλη του ανησυχία» για τον κίνδυνο κλιμάκωσης που δημιουργεί η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ένας στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την ενδεχόμενη κλιμάκωση στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία» εξαιτίας της παρουσίας αυτών των στρατευμάτων, την οποία η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή» δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια.
Παρά τις ρωσικές διαψεύσεις, ένας Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας συνεχίζει να αυξάνεται.
«Ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται. Βρίσκονται πάντα σε κατάσταση συναγερμού» είπε αυτός ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια «άμεση» επέμβαση στα ανατολικά της Ουκρανίας.
«Όμως, εάν (οι Ρώσοι) αποφασίσουν να κινηθούν, δεν θα τους πάρει πολύ χρόνο» σημείωσε ο ίδιος.
Κινεζική παρέμβαση
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιθυμεί μια πολιτική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας και επιβεβαίωσε ότι στην ουκρανική κρίση τάσσεται υπέρ της τήρησης της αρχής της εθνικής κυριαρχίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια.
Κυρώσεις στον Καναδά από τη Ρωσία
Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε 13 Καναδούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών σε μια σύμβουλο του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ και στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, σε απάντηση στις κυρώσεις που υιοθέτησε ο Καναδάς εναντίον της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
«Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε απάντηση στις απαράδεκτες ενέργειες της καναδικής πλευράς», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα της Κριστίν Χόγκαν, μιας συμβούλου του Καναδού πρωθυπουργού για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική, του Ουέιν Γούτερς, γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και του αναπληρωτή του Ζαν-Φρανσουά Τρεμπλέ, αλλά και του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Άντριου Σιρ.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε την 17η Μαρτίου την επιβολή κυρώσεων εναντίον επτά Ρώσων αξιωματούχων. Ανάμεσά τους είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν και ένας σύμβουλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και 3 φιλορώσοι αξιωματούχοι της Κριμαίας, ο πιο υψηλόβαθμος εκ των οποίων είναι ο πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ.
«Σηκώνουν» χρήμα από την «τιμωρημένη» ρωσική τράπεζα
Η ρωσική τράπεζα SMP Bank ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αποταμιευτές σε αυτήν εκταμίευσαν 9 δισ. ρούβλια (248 εκατ. δολάρια) μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων σε βάρος της από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ο διευθύνων σύμβουλος της SMP Bank, Ντμίτρι Καλαντίρσκι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως το ρωσικό αυτό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εκτιμά πως τα 4 δισ. ρούβλια αναλήφθηκαν από πρόσωπα, ενώ τα υπόλοιπα 5 δισ. ρούβλια αναλήφθηκαν από διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Από την πλευρά της, η τράπεζα Rossiya με έδρα την Αγία Πετρούπολη, στόχος κι αυτή σειράς κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους πελάτες της να απόσχουν από πληρωμές σε ξένο συνάλλαγμα σε λογαριασμούς. Το μέτρο δεν αφορά πληρωμές σε ρούβλια.
Η Τράπεζα Rossiya διαθέτει στοιχεία ενεργητικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρησιμοποιείται από πολλούς ανώτατους αξιωματούχους της Ρωσίας.
Ρωσία: Οι κυρώσεις έχουν αντίθετα αποτελέσματα
Ο Γιούρι Καβάλτσουκ, στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κι επικεφαλής της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας, στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω της κρίσης στην Κριμαία, υποστήριξε σήμερα ότι οι κυρώσεις αυτές είχαν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αφού συνέβαλαν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του οποίου προΐσταται να αποκτήσει νέους πελάτες.
Ο Καβάλτσουκ, πρόεδρος του ΔΣ της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας, είπε σε μια σπάνια τηλεοπτική του εμφάνιση ότι οι πλούσιοι Ρώσοι πρέπει να επιδείξουν πατριωτισμό κατά την διάρκεια της κρίσης αυτής.
Ο τραπεζίτης είναι το ένα από τα 20 και πλέον πρόσωπα ρωσικής υπηκοότητας στα οποία απαγορεύθηκε να εισέλθουν στις ΗΠΑ και τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία των οποίων στην αμερικανική επικράτεια δεσμεύθηκαν βάσει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, που οι δυτικοί ηγέτες θεωρούν παράνομη.
Ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ανοίξει λογαριασμό στη Ρωσική Εμπορική Τράπεζα. Ο Καβάλτσουκ, ο οποίος στοχοποιήθηκε και προσωπικά από τις κυρώσεις, είπε ότι τα υποκαταστήματα της τράπεζάς του «πλημμύρισαν από τους ανθρώπους» που άκουσαν τα σχέδια του Πούτιν και θέλησαν να τον μιμηθούν.
«Τι συμβαίνει μια ημέρα αφού μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα; Όλοι εκταμιεύουν τα χρήματά τους. Το πρωί μετά (την ανακοίνωση της επιβολής των κυρώσεων) όλοι ήταν έτοιμοι να δουν τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους. Οι δημοσιογράφοι περίμεναν. Δεν ήρθε κανείς. Και τότε, το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκε. . . ότι ο Πούτιν θα ανοίξει λογαριασμό, η τράπεζα γέμισε κόσμο. Όλα τα είδη ανθρώπων — διάσημοι, απλοί άνθρωποι. Ήρθαν να ανοίξουν λογαριασμούς στη Ρωσική Εμπορική Τράπεζα», υποστήριξε ο Καβάλτσουκ.
Ο τραπεζίτης έκανε τις δηλώσεις αυτές σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον Ντμίτρι Κισέλεφ, έναν ευνοούμενο του Κρεμλίνου τηλεοπτικό παρουσιαστή ο οποίος επίσης έγινε στόχος των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Καβάλτσουκ, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιγράφει ως τον «προσωπικό τραπεζίτη των Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων», είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας, η οποία εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη.
Σε μια υπαινικτική αναφορά του στον Ρόμαν Αμπραμόβιτς, τον ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, ο οποίος ζει στο Λονδίνο, ο Καβάλτσουκ πρόσθεσε: «Και ποιας αθλητικής ομάδας είσαι χορηγός; Οι επιχειρήσεις είναι κάτι διαφορετικό -κάποιος μπορεί να είναι σπόνσορας, ας πούμε, μιας σοβαρής ομάδας στο αγγλικό πρωτάθλημα, κάποιος άλλος χορηγός μιας ανοργάνωτης ομάδας. Αυτό δεν είναι σημαντικό. Το ερώτημα είναι πού βρίσκεται αυτή η ομάδα- εδώ ή έξω από τη χώρα σου;».
Ο Καβάλτσουκ υιοθέτησε παρόμοια στάση με άλλους Ρώσους αξιωματούχους στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, αλλά τις φέρουν ως τίτλο τιμής και δηλώνουν πως αδιαφορούν για τις συνέπειές τους. Ο Πούτιν έχει αναφερθεί ειρωνικά στην αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το Κρεμλίνο θα απαντήσει ανταποδίδοντας τα ίσα.
Ο τραπεζίτης τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία πρέπει να αποφασίσει πόσα θέλει να θυσιάσει για να αποσπάσει την έγκριση και την αποδοχή της Δύσης. «Πρέπει να απαντήσουμε μόνοι μας: σε ποιο βαθμό είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε σε μιαν άλλη δομή, και σε ποιο βαθμό μας εξυπηρετεί», είπε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters
Διαβάστε ακόμη: