Υπό πίεση η τουρκική οικονομία: Επιχειρήσεις σε κρίσιμο σημείο λόγω των προκλήσεων

Υπό πίεση η τουρκική οικονομία: Επιχειρήσεις σε κρίσιμο σημείο λόγω των προκλήσεων
epa06947671 A currency exchange office worker counts Turkish liras in Istanbul, Turkey, 13 August 2018. The Turkish central bank on 13 August 2018 said it was closely monitoring the lira's performance and seek counter-measures. The Turkish lira hit a new record low against the US dollar within the scope of an escalating feud with the US. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι τουρκικές επιχειρήσεις παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό, τις αυξανόμενες δαπάνες και την περιορισμένη χρηματοδότηση.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς αντιμετωπίζουν συνδυασμό προκλήσεων όπως ο υψηλός πληθωρισμός, αυξανόμενο κόστος, περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και μειωμένη ζήτηση. Οι βιομηχανίες ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας πλήττονται ιδιαίτερα, ενώ οι οικονομικές πιέσεις επιδεινώνονται από τις εξασθενημένες εξαγωγές προς την Ευρώπη και τη «δυνατή» λίρα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων Ένδυσης, Ramazan Kaya, επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις εξαντλούν τα μετρητά τους και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Παρά την υποχώρηση της λίρας κατά 13% έναντι του δολαρίου φέτος, οι εξαγωγείς συνεχίζουν να θεωρούν το νόμισμα υπερβολικά ισχυρό, προσθέτοντας στο ήδη βαρύ φορτίο των οικονομικών τους προκλήσεων. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν με αυξανόμενο ρυθμό, καθώς σχεδόν 40% περισσότερες εταιρείες έπαψαν να λειτουργούν τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κεντρική τράπεζα, υπό την ηγεσία του διοικητή Φατίχ Καραχάν, έχει υιοθετήσει πολιτική αυστηρότερων επιτοκίων με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε ασφυκτικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι οι συνθήκες έχουν γίνει αφόρητες, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,2% το 2024 και στο 3,4% το 2025, πολύ κάτω από τον μέσο όρο άνω του 5% πριν την πανδημία.

Η ανεργία επίσης αυξάνεται, φτάνοντας το 9,2% τον Ιούνιο, με ανησυχίες για περαιτέρω επιδείνωση. Οι επιχειρήσεις στην Τουρκία φαίνεται να εισέρχονται σε μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας, με τις προοπτικές να παραμένουν δύσκολες καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πιέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: