ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Καμία μονομερής πρόταση Τραμπ για μείωση δασμών στην Κίνα
- 23/04/2025, 18:54
- SHARE

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προσφέρει μονομερή μείωση των δασμών στην Κίνα. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά από ομιλία του στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια πρωτοβουλία από τον Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει μία ημέρα πριν ότι οι δασμοί θα μειωθούν «σημαντικά αλλά όχι στο μηδέν», τονίζοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να επιδείξει «σκληρή στάση» απέναντι στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Ο Μπέσεντ σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα της Κίνας υπό ευρύτερο πρίσμα και όχι μόνο ως προς τους δασμούς, λαμβάνοντας υπόψη μη δασμολογικά εμπόδια και κρατικές επιδοτήσεις.
Υπογράμμισε ότι η ισχυρότερη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι αυτή σε επίπεδο ηγετών, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη επίσημων επαφών. Προέβλεψε ότι μια πλήρης επαναρρύθμιση του εμπορικού ισοζυγίου μπορεί να διαρκέσει δύο έως τρία χρόνια.
Παράλληλα, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «πολύ κοντά» σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία, σημειώνοντας ότι ένα ικανοποιητικό πλαίσιο δεν σημαίνει απαραίτητα πλήρες εμπορικό έγγραφο, αλλά περισσότερο μια γενική συμφωνία αρχών.