Υποψήφιοι γονείς στρέφονται στη λύση του crowdfunding
- 09/09/2013, 19:02
- SHARE
Τα έξοδα για υιοθεσία ή θεραπεία γονιμότητας είναι τεράστια και τα χρήματα συγκεντρώνονται πλέον μέσω ίντερνετ.
Τα ζευγάρια που επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν παιδί στρέφονται στην λύση του crowdfunding για να συγκεντρώσουν τα χιλιάδες δολάρια που απαιτούνται από φίλους, συγγενείς ακόμα και αγνώστους.
Οι εκστρατείες για υιοθεσίες και θεραπείες γονιμότητας στην ιστοσελίδα crowdfunding GoFundMe.com συγκέντρωσαν σχεδόν 1,1 εκατομμύριο δολάρια από τον Μάιο του 2010, ενώ φέτος, περίπου 100 ανάλογες εκστρατείες εγκαινιάστηκαν σε έναν άλλο ιστότοπο, το GiveForward.com.
Ο μικρός Λάντον, ο μόλις ενός έτους γιός της Τζέσικα και του Σων Χάλει, συχνά αποκαλείται το πρώτο «crowdfunding μωρό». Στην προσπάθεια τους να βρουν χρήματα για θεραπεία γονιμοποίησης το ζευγάρι ξεκίνησε το 2011 καμπάνια στο Indiegogo.com και συγκέντρωσε 8.050 δολάρια από 130 προσφορές.
Διαβάστε ακόμη: Το αυτοκόλλητο που θέλει να εξαφανίσει την ελονοσία
«Πριν από 20 χρόνια κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», λέει η Τζέσικα. «Χάρη στο ιντερνέτ, αποκτήσαμε τον Λάντον». Οι θεραπείες γονιμότητας κοστίζουν από 865 δολάρια μέχρι 8.158 δολάρια για τις πιο περίπλοκες περιπτώσεις, ενώ η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στο ενδιάμεσο των θεραπειών αυξάνουν κατά μερικές χιλιάδες ακόμα τον λογαριασμό. Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο για πολλά ζευγάρια που πρέπει να επαναλάβουν την διαδικασία, χωρίς καμία εγγύηση επιτυχία, με τις ασφαλιστικές εταιρείες σπάνια να συμμετέχουν στις δαπάνες.
Μόνο το 22% των ζευγαριών που μετείχαν σε έρευνα το 2012 είπαν ότι είχαν βοήθεια από την ασφαλιστική τους εταιρεία για να καλύψουν είτε τα έξοδα θεραπείας είτε υιοθεσίας. Το 70% αναγκάστηκαν να βάλουν χέρι στις οικονομίες τους, ενώ το 40% χρησιμοποίησαν και πιστωτικές κάρτες. Ο Μπράιαν και η Ασλεϊ Γκίμπσον ξόδεψαν σχεδόν 4.000 δολάρια σε ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα πριν αρχίσουν τη διαδικασία, που οι γιατροί τους είπαν ότι θα κοστίσει από 1.500 έως 2.000 τον μήνα.
Διαβάστε ακόμη: Heeeelp.me: To ελληνικό Kickstarter
«Δεν ξέραμε πως θα τα βγάλουμε πέρα», λέει η Ασλεϊ, που είναι δασκάλα δημοτικού σχολείου. «Θυμάμαι ότι επέστρεφα στο σπίτι από την δουλειά και έκλαιγα». Όταν μια φίλη τους συνέστησε να δοκιμάσουν το crowdfunding, το ζευγάρι ξεκίνησε τον Μάρτιο μια εκστρατεία στο GoFundMe.com με την ονομασία «Επιχείρηση: Μωρό». Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει 3.700 δολάρια από τα περίπου 10.000 που χρειάζονται.
Τα ζευγάρια που καταλήγουν στην λύση της υιοθεσίας συχνά πληρώνουν ακόμα περισσότερα, με το σχετικό κόστος να κυμαίνεται από 2.500 έως πάνω από 40.000 δολάρια, ανάλογα με τον τύπο της υιοθεσίας, το πρακτορείο, την ηλικία του παιδιού και τις συνθήκες της κάθε περίπτωσης. Στα τυπικά έξοδα περιλαμβάνονται μαθήματα στο σπίτι- μεταξύ άλλων πολλαπλές προσωπικές συνεντεύξεις με την οικογένεια και επισκέψεις κατ’ οίκον- την αμοιβή του πρακτορείου και νομικά και δικαστικά έξοδα. Οι υιοθεσίες από το εξωτερικό είναι ακόμα πιο δαπανηρές, αφού πρέπει να συνυπολογιστούν εκτός των άλλων και τα έξοδα ταξιδιού.
Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες. Μερικοί εργοδότες δέχονται να συμμετάσχουν και υπάρχουν και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που προσφέρουν χορηγίες. Υπάρχει ακόμα και φοροαπαλλαγή σχεδόν 13.000 δολαρίων για κάθε παιδί που υιοθετείται. Πολλοί όμως εξακολουθούν να τρομάζουν με την δαπάνη.
Διαβάστε ακόμη: Το Τίμημα του… Έρωτα!
Τον Ιανουάριο του 2012 ιδρύθηκε η πρώτη μη κερδοσκοπική crowdfunding ιστοσελίδα αποκλειστικά αφιερωμένη στις υιοθεσίες, το AdoptTogether. Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια για 300 οικογένειες. Όλες οι δωρεές εκπίπτουν από την φορολογία, τη σελίδα διαχειρίζονται εθελοντές, τις δαπάνες τις καλύπτει μία διαφορετική φιλανθρωπική πρωτοβουλία και έτσι όλα τα έσοδα καταλήγουν για την βοήθεια οικογενειών που θέλουν να προχωρήσουν σε υιοθεσία.
Άλλες crowdfunding πλατφόρμες χρεώνουν περίπου 5% αμοιβή και πρόσθετα τέλη για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, ενώ οι προσφορές δεν εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος. Όσες οικογένειες δεν καλύπτουν το απαραίτητο ποσό μέσω του AdoptTogether μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το υπόλοιπο ποσό, καταθέτοντας λεπτομερώς τις δαπάνες τους. Περισσότερες από 100 οικογένειες έχουν ήδη πετύχει τον σκοπό τους μέσω της ιστοσελίδας. Όπως οι Μπιλ και Νικόλ Ραντκλ, που συγκέντρωσαν 23.000 δολάρια έξι μήνες μετά τα online εγκαίνια του AdoptTogether, καλύπτοντας το μεγαλύτερο κόστος της υιοθεσίας του γιού τους, Μάνι. «Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι ήθελαν να πάρουν μέρος στην ιστορία του Μάνι» λέει η Νικόλ, που μαζί με τον σύζυγό της δαπάνησαν συνολικά 26.000 δολάρια για αποκτήσουν τον γιο τους.