Υποψήφιος που αλλάζει τη μία δουλειά μετά την άλλη;
- 26/09/2014, 09:00
- SHARE
Κι όμως, μπορεί να είναι η επόμενή σας επιτυχημένη πρόσληψη!
της Αν Φίσερ
Κάποιοι άνθρωποι πηγαίνουν από τη μια δουλειά στην άλλη διαδοχικά επειδή θέλουν να ξεφύγουν. Άλλοι όμως επιζητούν την προσωπική τους ανάπτυξη.
Είναι μεγάλος ο πειρασμός για έναν υπεύθυνο προσλήψεων να κάνει ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα στα βιογραφικά που λαμβάνει, απορρίπτοντας όσους υποψηφίους εμφανίζονται να έχουν κάνει πολλές διαδοχικές αλλαγές στην εργασία τους, έχοντας π.χ. αλλάξει πέντε δουλειές σε μια δεκαετία.
Αν υποθέσουμε ότι ο καλύτερος δείκτης πρόβλεψης της μελλοντικής συμπεριφοράς κάποιου είναι η συμπεριφορά του στο παρελθόν, τότε κάποιος που έχει αλλάξει πολλές δουλειές μάλλον δεν θα κάτσει για πολύ και στην επόμενη, σωστά;
Όχι αναγκαστικά.
Μια μελέτη των ανθρώπων που αλλάζουν τακτικά εργοδότες που εκπονήθηκε από τον Κρίστοφερ Λέικ και τον Σκοτ Χάιχαουζ, καθηγητές ψυχολογίας στα Πανεπιστήμια της Μιννεσότα και του Μπόουλινγκ Γκριν, έδειξε ότι όσοι αλλάζουν πολλές δουλειές δεν είναι όλοι ίδιοι.
Συγκεκριμένα, εντόπισαν δύο βασικές ομάδες: αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δουλειά τους, και αυτούς που επιδιώκουν την προσωπική τους πρόοδο. Οι πρώτοι δεν έχουν επιμονή και χαρακτηρίζονται από αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα, οι δεύτεροι επιζητούν την επιτυχία και μια ποικιλία ευθυνών και εμπειριών στον χώρο εργασίας. Αυτοί ακριβώς θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες πετυχημένες προσλήψεις της εταιρείας σας.
Το πρόβλημα είναι πως εκ πρώτης όψεως, και οι δύο τύποι φαίνονται όμοιοι. Έτσι, οι υπεύθυνοι προσλήψεων τείνουν να υποθέτουν ότι κάποιος με ιστορικό συχνών αλλαγών δουλειάς ωθείται από την ανάγκη απόδρασης.
Πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τη μια ομάδα από την άλλη; Ρωτήστε τις σωστές ερωτήσεις στη συνέντευξη. Ρωτήστε τον υποψήφιο, π.χ., να σας μιλήσει για μια περίπτωση όπου ο ίδιος επέδειξε επιμονή και πέτυχε ένα στόχο παρά τις απρόσμενες δυσκολίες που εμφανίστηκαν στην πορεία. Κάποιος που ωθείται από την ανάγκη προσωπικής προόδου θα έχει να σας πει διάφορες τέτοιες περιπτώσεις, ενώ κάποιος που θέλει να ξεφεύγει από τη δουλειά του μάλλον θα έχει δυσκολίες να θυμηθεί μία.
Επίσης, ο Λέικ συστήνει μια προσεκτική μελέτη του βιογραφικού του υποψηφίου που εμφανίζει πολλές και συχνές αλλαγές εργασίας. «Είναι η κάθε θέση εργασίας ανώτερη της αμέσως προηγούμενης; Υποδηλώνει περισσότερες ευθύνες το πόστο;»
Αν ναι, αν υπάρχει μια ανοδική πορεία, τότε μάλλον μιλάμε για έναν υποψήφιο που επιζητά την προσωπική του ανάπτυξη και θα μπορούσε να αποτελέσει ορθή επιλογή για την εταιρεία σας.
Όμως, προτού τον προσλάβετε, φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι και η δική σας εταιρεία θα είναι σε θέση να του προσφέρει μια καριέρα που να οδηγεί σε περισσότερες ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης, περισσότερο ενδιαφέρον, περισσότερες προκλήσεις, ώστε και ο εν λόγω υποψήφιος να «κολλήσει» στο νέο του πόστο.