Ύποπτος για διάπραξη κακουργήματος ο Γιώργος Προβόπουλος
- 23/07/2014, 16:47
- SHARE
Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ και επτά ακόμη στελέχη κλήθηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς για το σκάνδαλο της Proton Bank.
Σε ανωμοτί κατάθεση για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος, καλούνται σε λίγες ημέρες ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και επτά στελέχη της, σχετικά με την έγκριση που έδωσαν το 2010 στη μεταβίβαση ποσοστού της Proton Bank, από την Τράπεζα Πειραιώς, στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Ο πρώην επικεφαλής και τα στελέχη της ΤτΕ, μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών θεμάτων που ενέκρινε την υπό έρευνα αγοραπωλησία, καλούνται την ερχόμενη εβδομάδα από τους οικονομικούς εισαγγελείς, Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης του αδικήματος της συνέργειας σε απιστία σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.
Η υπόθεση αφορά την έγκριση που είχε δώσει η Κεντρική Τράπεζα στη μεταβίβαση -που έγινε στα τέλη του 2009, ποσοστού 31,3% της Proton Bank που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς- στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τον Μάρτιο του 2010.
Η υπόθεση ερευνάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
Ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton Bank, είχε καταθέσει την αναφορά υπό την μορφή συμπληρωματικού υπομνήματος τον Σεπτέμβριο του 2013 στην ανακρίτρια που χειριζόταν την υπόθεση της Proton Bank, ζητώντας να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες των αρμοδίων της ΤτΕ. Σκεπτικό του επιχειρηματία είναι ότι ο ίδιος κατηγορείται για παράνομες δανειοδοτήσεις, μέσω των οποίων έγινε και η επίμαχη εξαγορά, ενώ δεν καταλογίζονται ευθύνες στους αρμόδιους των εποπτικών οργάνων που ενέκριναν τη μεταβίβαση, αν και προέκυπτε ότι έγινε με δανεικά κεφάλαια.
Διαβάστε ακόμη:
Απορρίφθηκε η προσφυγή Λαυρεντιάδη για ανάκληση της άδειας της Proton