Υπόθεση Bitfinex: Ποινή φυλάκισης για τον εγκέφαλο της μεγαλύτερης ληστείας κρυπτονομισμάτων

Υπόθεση Bitfinex: Ποινή φυλάκισης για τον εγκέφαλο της μεγαλύτερης ληστείας κρυπτονομισμάτων
MONTREAL, CANADA - APRIL 26, 2019: Bitfinex cryptocurrency exchange logo and application on Android Samsung Galaxy s9 Plus screen in a hand over a laptop display with bitcoin chart on it. Photo: Shutterstock
Οι επιπτώσεις της υπόθεσης και οι προσπάθειες των εισαγγελέων να «σπάσουν τον κύκλο» του κυβερνοεγκλήματος.

Ο Ιλία Λιχτενστάιν, ο οποίος είχε δηλώσει ένοχος για συνωμοσία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, βρίσκεται αντιμέτωπος με πέντε χρόνια φυλάκισης, όπως πρότειναν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ, σε μια υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες ληστείες κρυπτονομισμάτων. Οι εισαγγελείς τονίζουν ότι η αυστηρή ποινή είναι απαραίτητη για να σταματήσει η «κανονικοποίηση» του κυβερνοεγκλήματος και να σταλούν σαφή μηνύματα αποτροπής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η υπόθεση αφορά στην παραβίαση του χρηματιστηρίου Bitfinex το 2016, από όπου υπεξαιρέθηκαν κρυπτονομίσματα αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Λιχτενστάιν, μαζί με τη σύζυγό του Heather Morgan, γνωστή και ως «ο κροκόδειλος της Wall Street», ενορχήστρωσαν το ξέπλυμα των χρημάτων μέσω εξελιγμένων τεχνικών. Η Morgan, η οποία χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Razzlekhan στα ραπ βίντεό της, βοήθησε τον σύζυγό της να κρύψει τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα, παρά το γεγονός ότι ανακάλυψε την εμπλοκή του το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση των δικαστηρίων και η συνεργασία που επηρέασε την ποινή

Αν και οι εισαγγελείς απέφυγαν να ζητήσουν τη μέγιστη ποινή για τον Λιχτενστάιν, επικαλέστηκαν τη συνεργασία του με την κυβέρνηση σε άλλες ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσής του σε δίκη για ξέπλυμα χρήματος που αφορούσε την υπηρεσία Bitcoin Fog. Αυτή η συνεργασία ήταν καθοριστική για την τελική πρόταση ποινής.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το ζευγάρι χρησιμοποίησε μια σειρά από πολύπλοκες μεθόδους για να νομιμοποιήσει τα έσοδά του, όπως την κατάθεση και ανάληψη κεφαλαίων από ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης, αγορές darknet, και τη χρήση των χρημάτων για την αγορά μη βρώσιμων tokens, χρυσού, και δωροκαρτών. Παρά τις προσπάθειές τους να καλύψουν τα ίχνη τους, η αμερικανική κυβέρνηση κατάφερε να εντοπίσει τις δραστηριότητές τους και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.

Η απόφαση για την ποινή τους αναμένεται να ανακοινωθεί τον Νοέμβριο, με την υπόθεση να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προκλήσεων και των κινδύνων που σχετίζονται με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: