Υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης με χορηγία… Γιούνκερ
- 04/06/2015, 17:55
- SHARE
Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της Ελλάκτωρ, μιλά για το έργο που μπορεί να δώσει «ανάσα» στην Κρήτη.
Της Πηνελόπης Μητρούλια*
Ένα καλώδιο που θα συνδέει το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7%-8%, την αξιοποίηση του δυναμικού σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη βελτιστοποίηση των όρων λειτουργίας για το σύνολο του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
Πώς θα μπορούσε, όμως, να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια επένδυση στην Ελλάδα με δεδομένη τη βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα; Η επιχειρηματική κοινότητα δίνει απάντηση στο ερώτημα αυτό προτείνοντας τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με παράλληλη ένταξη του έργου στο αναπτυξιακό «Πακέτο Γιούνκερ». Το ζητούμενο σε αυτήν τη φάση είναι η λήψη της πολιτικής απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση για τον χαρακτηρισμό του έργου ως άμεσης προτεραιότητας και τη συνεργασία του δημόσιου τομέα, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας) με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την υλοποίησή του.
«Η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη για επενδύσεις στρατηγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αντιστρέψουν την τάση αποβιομηχάνισης και μείωσης των παραγωγικών επενδύσεων που βαίνει κλιμακούμενη», δηλώνει στο Fortune ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της εταιρείας Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, και προσθέτει: «Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα είναι ένα έργο κατεξοχήν αναπτυξιακό που μπορεί κάλλιστα να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI) και, ταυτόχρονα, εμπίπτει στην κύρια προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση της Ευρώπης. Απαιτείται, κατ’ αρχάς, πολιτική απόφαση για τον χαρακτηρισμό του έργου ως άμεσης προτεραιότητας». Και προσθέτει: «Επιδίωξή μας είναι να οικοδομήσουμε γέφυρες συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, Ελλάδας και Ευρώπης».
Ας σημειωθεί ότι η διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί μέρος του σχεδίου ανάπτυξης του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας κατά την τελευταία 20ετία, αλλά η υλοποίησή του αναβάλλεται συνεχώς με διάφορες αφορμές. Το σχέδιο που προτείνεται βασίζεται σε μελέτη σκοπιμότητας του ΑΔΜΗΕ που εκπονήθηκε το 2011 και επικαιροποιήθηκε το 2014.
Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 850 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να αποσβεστεί σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος με συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ, που θα μπορεί να κυμαίνεται από 35% έως 49% και αντίστοιχα συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών της τάξεως του 51% έως 65%.
Επίσης, προβλέπει τη χρηματοδότηση του έργου κατά 20%-25% από ίδια κεφάλαια, κατά 15%-20% με δάνειο από το επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ και κατά 60% μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή μέσω project bonds.
Το σημαντικότερο, όμως, από όλα, όπως λέει ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, είναι ότι «μειώνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7%-8%, το έργο συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού μειώνει το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία και τον τουρισμό».
* Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.