Υποχώρηση-έκπληξη του πληθωρισμού στη Μεγάλη Βρετανία

Υποχώρηση-έκπληξη του πληθωρισμού στη Μεγάλη Βρετανία
Η αναπάντεχη είδηση έρχεται μία μέρα πριν από την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Yποχώρηση έκπληξη στο 6,7% κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία τον Αύγουστο του 2023, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία σήμερα, μια ημέρα πριν την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ). Είναι το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 18 μηνών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στο 7,0% από το 6,8% του Ιουλίου. Η άνοδος των τιμών των καυσίμων και του φόρου στα αλκοολούχα ποτά είχε προηγουμένως οδηγήσει στην άνοδο του ετήσιου πληθωρισμού για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,3%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε στο 6,2% από 6,9%.

«O καθοδικός αντίκτυπος προήλθε ως επί το πλείστον από τα τρόφιμα, στα οποία οι τιμές αυξήθηκαν λιγότερο τον Αύγουστο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, και από τα καταλύματα, όπου οι τιμές μπορεί να είναι ασταθείς – ωστόσο μειώθηκαν τον Αύγουστο», ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η BoE δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ανέμενε πως ο πληθωρισμός τον Αύγουστο θα ανέλθει στο 7,1% πριν υποχωρήσει απότομα σε περίπου 5% τον Οκτώβριο, σημείο υπερδιπλάσιο του στόχου για 2%. Αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για 15η διαδοχική φορά την Πέμπτη, ανεβάζοντας τα στο 5,5% από 5,25%.