Υποχώρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 2,5% τον Αύγουστο – Πόσο αναμένεται να μειωθούν τα επιτόκια της Fed

Υποχώρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 2,5% τον Αύγουστο – Πόσο αναμένεται να μειωθούν τα επιτόκια της Fed
epa11480266 Chair of the US Federal Reserve Jerome Powell attends a discussion at the Economic Club in Washington DC, USA, 15 July 2024. Powell delivered his first remarks since the consumer price index report was published on 11 July, that showed prices went down in June 2024. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενόψει των αποφάσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας για τη νομισματική πολιτική της που αναμένονται την άλλη εβδομάδα.

Αποκλιμάκωση εμφάνισε η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, ενόψει των αποφάσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) για τη νομισματική πολιτική της που αναμένονται την άλλη εβδομάδα.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,5% έναντι 2,9% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,6%.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Ιούλιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,2%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Ιούλιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Ιούλιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τα επιτόκια της Fed

Σημειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) την ερχόμενη εβδομάδα, η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων μετά από την πανδημία του κορονοϊού.

Αν και ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, επιτρέποντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επικεντρωθούν περισσότερο στην αγορά εργασίας στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την οικονομική επέκταση.

Τα κυβερνητικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κάτω από τις προσδοκίες τον Αύγουστο, αλλά το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,2% από το υψηλό σχεδόν τριών ετών του 4,3% τον Ιούλιο, μειώνοντας τις πιθανότητες μείωσης του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης και ενισχύοντας τις πιθανότητες μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι αναλυτές «βλέπουν» πιθανότητες 71% για μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και 29% πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι παραπάνω πιθανότητες «έπαιζαν» στο 69% και 31% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: