Υψηλή ανάπτυξη, προσδοκίες και προκλήσεις
- 21/11/2016, 09:35
- SHARE
Στη Βουλή σήμερα το απόγευμα η κατάθεση του προϋπολογισμού. Περιλαμβάνει υψηλή ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ αλλά και προκλήσεις σε επίπεδο εσόδων και δαπανών
του Τάσου Δασόπουλου
Υψηλή ανάπτυξη που θα φτάνει το 2,7% του ΑΕΠ αλλά και πολλές προκλήσεις τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των των δαπανών περιέχει ο προϋπολογισμός του του 2017 ο οποίος κατατίθεται σήμερα το απόγευμα στην Βουλή και με την υπογραφή των δανειστών.
Οι διαφορές σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι η πρόβλεψη για έσοδα αυξημένα κατά 1 δις ευρώ στα 49 δις έναντι των 48 δις ευρώ του προσχεδίου λόγω της πολύ συντηρητική εκτίμησης των πρόσθετων εσόδων από τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Η συντηρητική αυτή εκτίμηση έφερε και την υπεραπόδοση ρεκόρ των 2,4 δις ευρώ για τα έσοδα Ιανουαρίου Οκτωβρίου η οποία αναμένεται να μειωθεί στο 1-1,2 ευρώ στο τέλος του χρόνου
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με την επίσης συντηρητική πολιτική των δαπανών που θα έχει αποκλίσεις μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία οδήγησαν τους δανειστές να δεχθούν ότι μπορεί να επιτευχθεί για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ αντί 0,63% που προέβλεπε το προσχέδιο και 0,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του προγράμματος .
Η θετική αυτή βάση θα έχει επίδραση και το 2017 εξασφαλίζοντας και με το παραπάνω το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ . Το κείμενο του προϋπολογισμό θα περιλαμβάνει την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ αλλά και αυτή θα είναι συντηρητική αφού η ΕΕ στην φθινοπωρινές προβλέψεις της βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στα 2,1% του ΑΕΠ .
Βεβαίως το πρωτογενές πλεόνασμα θα στηριχθεί και σε ένα νέο πακέτο -κυρίως έμμεσων -φόρων ύψους 2,6 δις ευρώ σε ΦΠΑ τσιγάρα καύσιμα σταθερή τηλεφωνία αλλά και την πλήρη εφαρμογή των μειώσεων σε αφορολόγητο και των αλλαγών στην φορολογική κλίμακα και την κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης.
Ο προϋπολογισμός του 2017 θα προβλέπει επίσης άλλη μια φορά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% του ΑΕΠ κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1% και των εξαγωγών κατά 5,3% .
Η πρόβλεψη αυτή ενσωματώνει πολλές από τις συνθήκες του μνημονίου για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων την λύση για το χρέος την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και την δειλή έστω επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων .
Έρχεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Από την άλλη η υπέρβαση της απόδοσης των εσόδων η οποία αναμένεται να επαναληφθεί και το 2017 αφού και τα έσοδα των νέων φόρων είναι σκόπιμα υποεκτιμημένα , καλύπτει εξασφαλίζει τα 760 εκ ευρώ που χρειάζονται για να δοθεί για πρώτη φορά σε όλη την χώρα το κοινωνικό επίδομα Αλληλεγγύης σε περίπου 250.000 νοικοκυριά που ζούν σήμερα κάτω από το επίπεδο της φτώχειας
Φέρνει ακόμη
• Την αύξηση του εθνικό σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
• Την διάθεση επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
• Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Έλεγχος δαπανών
Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους φέρνει και ένα νέο εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής που λέγεται αναθεώρηση δαπανών ( spending review) που δοκιμάζεται φέτος στα υπουργεία οικονομικών οικονομίας και πολιτισμού .
Η οριζόντια επανεξέταση των δαπανών κωδικό προς κωδικό αναμένεται να εξοικονομήσει μόνιμους πόρους ύψους 600 εκ ευρώ με αναπροσρμογές δαπανών σε όλα τα υπουργεία . Εκεί βρίσκεται και η διαφορά που έχει προκύψει με τους δανειστές για το 2018 .
Με βάση το σκεπτικό τους αφού η αναθεώρηση των δαπανών θα γίνει τον επόμενο χρόνο θα πρέπει από φέτος να καλυφθεί η τρύπα αυτή μέχρι να προκύψουν τα συγκεκριμένα ποσά από τις περικοπές των δαπανών.
Πηγή: news247.gr