Υψηλό διετίας για το Bitcoin. Πάνω από τις 50.000 δολ. με ώθηση από τα ETFs

Υψηλό διετίας για το Bitcoin. Πάνω από τις 50.000 δολ. με ώθηση από τα ETFs
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Νέες μέρες δόξας για το πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη.

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2021 «σκαρφάλωσε» τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου το Bitcoin, ξεπερνώντας με ώθηση από τα ETFs το ορόσημο των 50.000 δολ.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, σημείωσε αύξηση έως και 50.328 δολάρια έχοντας τριπλασιαστεί σε αξία από την αρχή του περασμένου έτους μετά από μια βουτιά 64% το 2022. Ωστόσο παραμένει κάτω από το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολ. που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, οι άγριες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν από την εισαγωγή του Bitcoin πριν από περισσότερο από μια δεκαετία είναι η χαρά του κερδοσκόπου. Επίσης, παρότι το ψηφιακό asset αρχικά προωθήθηκε ως εναλλακτική στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταλύτης για το ράλι ήταν η αισιοδοξία ότι η έγκριση των ETF θα το κάνει mainstream.

«Γίνεται πολύς λόγος για εισροή χρημάτων σε αυτό το περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Miller Tabak & Co. «Θα σημειώσω επίσης ότι οι momentum players ενθουσιάζονται επίσης».

Όρεξη για κίνδυνο

Πέρα από την αισιοδοξία που έφερε η έγκριση των Bitcoin spot ETF από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, την όρεξη για ανάληψη ρίσκου εκ μέρους των επενδυτών τροφοδοτεί η προσδοκία για χαλαρότερη νομισματική πολιτική και μειώσεις επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών. 

«Η όρεξη για ρίσκο έχει περάσει και στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Chris Newhouse, αναλυτής DeFi στα εργαστήρια Cumberland. Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα σημείωσαν επίσης αύξηση τη Δευτέρα με τη MicroStrategy Inc. να αυξάνεται κατά 11%. Επίσης, η πλατφόρμα συναλλαγών Coinbase Global Inc. σημείωσε άνοδο 3,8% ενώ η Miner Marathon Digital Holdings Inc. κατέγραψε άλμα 14,2%. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το Bitcoin έχει ανακτήσει τις απώλειες από την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD τον Μάιο του 2022, η οποία προκάλεσε ένα κύμα αποτυχιών που τελικά οδήγησε στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX του Sam Bankman-Fried τον Νοέμβριο του 2022.

Μέχρι τη στιγμή που η FTX πτώχευσε, η αγορά κρυπτονομισμάτων είχε ήδη περάσει μήνες σε μια καταστροφή λόγω της πτώχευσης του fund Three Arrows Capital και της Celsius Network. Αλλά η πτώση του FTX, κάποτε ένα από τα κορυφαία ανταλλακτήρια σε όγκο συναλλαγών, ήταν ακόμη πιο επιζήμια, με τις τιμές συμβολαίων να παραμένουν στάσιμες καθώς η ρευστότητα εξαντλήθηκε.

Εισροές ETF

Εννέα αμερικανικά spot διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια Bitcoin έκαναν το ντεμπούτο τους στις 11 Ιανουαρίου, ενώ το Greyscale Bitcoin Trust, ηλικίας άνω των δεκαετιών, μετατράπηκε σε ETF την ίδια ημέρα. Τα ETFs υπόσχονται να διευρύνουν τη βάση των επενδυτών. Μέχρι στιγμής έχουν προσελκυστεί περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, ενώ μια εκροή άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο Grayscale από τη μετατροπή του φαίνεται να χάνει την άνοδο.

«Οι ενθουσιώδεις αγοραστές φέρνουν περισσότερους ενθουσιώδεις αγοραστές οδηγώντας τις τιμές ακόμα πιο ψηλά», δήλωσε ο Fadi Aboualfa, επικεφαλής έρευνας στην Copper Technologies Ltd. «Το κρυπτονόμισμα έχει δυναμική μετά από αρκετές πράσινες εβδομάδες και έχει μεγάλες πιθανότητες να ανέβει περαιτέρω, με τις αγορές να βλέπουν εβδομαδιαίες κινήσεις άνω του 10%. Τέλος, η αισιοδοξία για το halving του Bitcoin που αναμένεται τον Απρίλιο διαχέεται επίσης σε όλα τα κρυπτονομίσματα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: