Ιράκ vs. Σουέζ: Ο νέος εμπορικός δρόμος που διεκδικεί δισεκατομμύρια δολάρια

Ιράκ vs. Σουέζ: Ο νέος εμπορικός δρόμος που διεκδικεί δισεκατομμύρια δολάρια
ISMAILIA, EGYPT - DECEMBER 28: A cargo ship crosses the Suez Canal, one of the most critical human-made waterways, in Ismailia, Egypt on December 29, 2023. The Suez Canal remains important for both world trade and the Egyptian economy, even though 154 years have passed since it was put into service. The Suez Canal, which was opened on November 17, 1869, when Egypt was among the Ottoman lands, and is today located within the borders of Egypt, connects the Red Sea to the Mediterranean. The 193-kilometer-long canal, built by human hands, is among the most crowded water canals in the world. Simultaneously with Israel's attacks on Gaza, the Ben Gurion Canal Project, which was first proposed as an alternative to the Suez Canal in the 1960s, became the focus of discussions. Many companies temporarily removed the Red Sea from their itineraries after the Houthis in Yemen, who reacted to Israel's war in Gaza, 'make life unbearable for' the Red Sea to ships belonging to or going there. Fareed Kotb / Anadolu (Photo by Fareed Kotb / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Το Ιράκ σχεδιάζει έναν νέο εμπορικό δρόμο αξίας 17 δισ. δολαρίων, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική στη Διώρυγα του Σουέζ, ενισχύοντας την οικονομία της χώρας και μεταβάλλοντας τις ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο έχει καταρτίσει το Ιράκ και αφορά τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού δρόμου ο οποίος θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη. Αν το σχέδιο αυτό ευοδωθεί, τότε η δίοδος αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική ως προς τη διώρυγα του Σουέζ, με το Ιράκ να έχει διπλό όφελος: αφενός θα αποκομίσει έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων,  αφετέρου θα διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Σε βίντεο, η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτό την τελευταία δεκαετία το Ιράκ έχει κατασκευάσει στα ανοιχτά στα νότια παράλια έναν τεραστίων διαστάσεων ναυτιλιακό κόμβο, ένα μεγαλόπνοο έργο το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 17 δισ. δολάρια σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δρόμος με εμπόδια

Ωστόσο ο δρόμος μόνο στρωμένος δεν είναι, καθώς κατά μήκος της διαδρομής καραδοκούν ένοπλες φατρίες, οι οποίες μπορεί να θέλουν κάτι διαφορετικό από αυτό το έργο, την ίδια ώρα που υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από τις γείτονες χώρες, που επίσης επιδιώκουν να κατασκευάσουν τις δικές τους συντομότερες διαδρομές στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής την υποστήριξή τους στο έργο. Η κυβέρνηση λέει ότι το έργο έχει κοστολογήσει περίπου 17 δισ. δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια από την κυβέρνηση του Ιράκ, της Τουρκίας και από επενδύσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ιράκ.

Μιλώντας στο βίντεο ο αξιωματούχος, επισημαίνει ότι η χώρα του βρίσκεται στην καρδιά του παγκόσμιου ναυτιλιακού εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και πρόκειται για μια ιστορική διαδρομή.

«Στο Μεσαίωνα, η Βαγδάτη ήταν βασικός σύνδεσμος κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Και από το 1900 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, μπορούσες να ταξιδέψεις μεταξύ του Ιράκ και της υπόλοιπης Ευρώπης με τρένο. Όμως σήμερα, οι σιδηρόδρομοι του Ιράκ είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζονται επισκευή, με ελάχιστες επιβατικές και εμπορευματικές γραμμές σε λειτουργία».

Αγαθά αξίας έως και 33 τρισ. δολαρίων διακινούνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Μόνο το 2024, αγαθά αξίας 762 δισ. δολαρίων διακινήθηκαν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Οι χώρες που διαθέτουν κανάλια, δρόμους ή σιδηροδρόμους είναι σε θέση να χρεώνουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μόνο για να περάσουν από εκεί. Αυτή τη στιγμή, η συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας είναι η διώρυγα του Σουέζ στην Αίγυπτο.

Όμως οι εταιρείες αναγκάστηκαν να την αποφύγουν τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αντάρτες Χούτι επιτίθενται σε πλοία στην κοντινή Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή η αστάθεια είχε σαν αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει 7 δισ. δολάρια σε έσοδα από τη ναυτιλία πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο εξαιτίας των συγκρούσεων και των πολέμων, δεν έχει δοθεί μεγάλη προσοχή σε αυτού του είδους τις υποδομές, ενώ

Η εμπορική διαδρομή του Ιράκ θα είναι ένας δρόμος και μια σιδηροδρομική γραμμή που θα εκτείνεται 740 μίλια από το πρόσφατα κατασκευασμένο λιμάνι στον νότο μέχρι τα βόρεια σύνορα με την Τουρκία. Από εκεί θα συνδέεται με ένα ευρύτερο δίκτυο στην Ευρώπη. Το Ιράκ έχει ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια στο νέο λιμάνι Γκράντφα και επί του παρόντος κατασκευάζει μια υποθαλάσσια σήραγγα για την καλύτερη σύνδεση του λιμανιού με τους δρόμους που οδηγούν στην Ιορδανία και την Τουρκία.

Ο δρόμος είναι πολύ μεγαλύτερος και πιο περίπλοκος

Τα τελευταία χρόνια, ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ιράκ υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 δισ. δολάρια. Το Ιράκ είναι μια απίστευτα πλούσια χώρα ελέω του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που παράγει.

«Μπορεί το Ιράκ να το αντέξει οικονομικά;», τίθεται το ερώτημα στον Ιρακινό αξιωματούχο. Η απάντηση είναι σαφής: «Ναι. Μερικά δισεκατομμύρια δολάρια δεν είναι τίποτα για την οικονομία του Ιράκ».

Από την άλλη, υπάρχουν πολλές χώρες που προετοιμάζουν τις  δικές τους εμπορικές διαδρομές. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τηνIMEC , η οποία θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω σιδηροδρόμων, πλοίων και δρόμων, περνώντας από τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Επίσης η Ρωσία θέλει να συνδεθεί με την Ινδία μέσω του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν.

Η διαδρομή παρουσιάζει τόσο υλικοτεχνικές όσο και πολιτικές προκλήσεις. Η Μοσούλη, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του Ιράκ, εξακολουθεί να ανοικοδομεί τις υποδομές της μετά την καταστροφή της από την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος. Και η χαρτογράφηση της διαδρομής θέτει πολλές πολιτικές προκλήσεις, οι οποίες στο Ιράκ δεν υπολείπονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: