Ιράν: 29 εκτελέσεις ανθρώπων σε 2 μέρες – Έντονη ανησυχία του ΟΗΕ

Ιράν: 29 εκτελέσεις ανθρώπων σε 2 μέρες – Έντονη ανησυχία του ΟΗΕ
An Iranian flag is hanging at the A'zam mosque in the holy city of Qom, 145 km (90 miles) south of Tehran, on February 7, 2024. Qom is known as the religious capital of Iran and played a pivotal role in the 1979 Islamic Revolution. The city has become a center for the struggle against the Pahlavi regime due to the presence of the Qom Seminary and the sources of emulation. (Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto) (Photo by Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τουλάχιστον 87 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί σε ιρανικές φυλακές από την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν τον Ιούλιο.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τερκ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι οι ιρανικές αρχές φέρεται να έχουν εκτελέσει 29 άτομα τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσε εκπρόσωπός του την Παρασκευή.

«Αυτό αντιπροσωπεύει έναν ανησυχητικά υψηλό αριθμό εκτελέσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Λιζ Θρόσελ.

Αν και ο αριθμός των νεκρών δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα από τα Ηνωμένα Έθνη, η ίδια είπε ότι οι αναφερόμενες εκτελέσεις ανέβασαν τον συνολικό αριθμό σε τουλάχιστον 345 φέτος, συμπεριλαμβανομένων 15 γυναικών.

Η ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν με έδρα τη Νορβηγία δήλωσε την Τετάρτη ότι 29 άνδρες, μεταξύ των οποίων δύο Αφγανοί και ένα μέλος της εθνικής μειονότητας των Μπαλούχων, εκτελέστηκαν για φόνο, βιασμό και εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά στη φυλακή Γκεζέλ Χεσάρ στην πόλη Καράτζ.

Είπε ότι τουλάχιστον 87 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί σε ιρανικές φυλακές από την εκλογή του σχετικά μετριοπαθούς νέου προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν τον Ιούλιο.

Η Θρόσελ δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που εκτελέστηκαν είχαν κριθεί ένοχοι για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και ότι οι μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, των Αράβων του Χαβάσι και των Μπαλούχων, επλήγησαν δυσανάλογα.

«Η επιβολή της θανατικής ποινής για αδικήματα που δεν συνεπάγονται ανθρωποκτονία εκ προθέσεως είναι ασύμβατη με τους διεθνείς κανόνες και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com