Ιράν: «Χρυσή» οικονομική ευκαιρία η συμφωνία για τα πυρηνικά
- 05/04/2015, 11:30
- SHARE
Η άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας οικονομικής άνθισης στη χώρα.
Ο Ιρανός επενδυτικός τραπεζίτης Ραμίν Ραμπί λέει ότι φώναξε από τη χαρά του όταν έμαθε ότι η Τεχεράνη και οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν καταλήξει σε συμφωνία, η οποία υπόσχεται να άρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας. Στη συνέχεια, κάλεσε τους συναδέλφους του να συζητήσουν τις επιχειρηματικές επιπτώσεις.
Ο Ραμπί, διευθύνων σύμβουλος της Turquoise Partners, μιας επιχείρησης επενδύσεων με έδρα την Τεχεράνη με περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, παλεύει ήδη εδώ και χρόνια με τα αποτελέσματα των κυρώσεων: την ασταθή ανάπτυξη, τον υψηλό πληθωρισμό, τους διεθνείς τραπεζικούς περιορισμούς και τις ελλείψεις σε σκληρό νόμισμα.
Η συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που επετεύχθη την Πέμπτη – αν επιβεβαιωθεί με μια τελική συμφωνία με προθεσμία την 30η Ιουνίου – θα απαλύνει αυτά τα εξοντωτικά προβλήματα για την Turquoise και χιλιάδες άλλες ιρανικές επιχειρήσεις.
«Προετοιμαζόμαστε για αυτή τη στιγμή εδώ και 10 χρόνια», δήλωσε ο Ραμπί μέσω τηλεφώνου, προσθέτοντας ότι κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της συμφωνίας η Turquoise ήταν σε επαφή με εκατοντάδες πιθανούς ξένους επενδυτές για τις ευκαιρίες σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων.
Είπε ότι η εταιρεία του τώρα σχεδιάζει να αναπτύξει τη διαχείριση κεφαλαίων και χρηματιστηριακών υπηρεσιών, και θα παρουσίαζε τις προτάσεις της σε επενδυτές στην Ευρώπη και, ενδεχομένως, το Ντουμπάι.
Αποκλεισμένο από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, με περιορισμούς στο εξωτερικό του εμπόριο από τις κυρώσεις, το Ιράν ενδέχεται να γίνει η μεγαλύτερη χώρα που θα επανέλθει στην παγκόσμια οικονομία μετά τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, στις αρχές του 1990.
Η άνθιση που θα επακολουθήσει μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εγχώριες και ξένες εταιρείες και να μεταβάλλει την οικονομική ισορροπία στον Κόλπο, η οποία μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό κλίνει προς τις πλούσιες αραβικές χώρες εξαγωγής πετρελαίου.
Τραπεζικές κυρώσεις
Το πολύπλοκο σύνολο των οικονομικών, ναυτιλιακών, και ενεργειακών και τεχνολογικών κυρώσεων που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, αναμένεται να χρειαστεί χρόνια για να εξαλειφθεί, ακόμη και αν επιτευχθεί μια συμφωνία.
Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, που μειώθηκαν από τις κυρώσεις σε περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2012, δεν προβλέπεται να αρχίσουν να ανακάμπτουν πριν από το 2016.
Αλλά το μέτρο με τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις, η χρήση από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ του άρθρου 311 του Patriot Act που συγκαταλέγει το Ιράν στις χώρες ξεπλύματος χρημάτων, θα μπορούσε να αρθεί γρήγορα από την κυβέρνηση Ομπάμα σύμφωνα με τους αναλυτές.
Αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο εμπόριο και τις επενδύσεις, επιτρέποντας σε ξένες τράπεζες να κλείσουν συμφωνίες με το Ιράν, χωρίς το φόβο της στοχοποίησης από αξιωματούχους των ΗΠΑ. Το Ιράν θα μπορούσε να επανεκκινήσει το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, από το οποίο εκδιώχθηκε το 2012, εντός τριών μηνών από την τελική συμφωνία, ανέφερε ο Μεχράντ Εμάντι της συμβουλευτικής εταιρείας Betamatrix στο Λονδίνο.
Η ενίσχυση στην ιρανική παραγωγή από τη διευκόλυνση του εμπορίου θα τονώσει άμεσα την οικονομία, ακόμη και αν οι μεγάλες ξένες επενδυτικές συμφωνίες απαιτήσουν περισσότερο χρόνο μέχρι να κλείσουν.
Άλλες χώρες της οικονομίας του Κόλπου μπορεί, τουλάχιστον προσωρινά, να δεχθούν πλήγμα από την οικονομική άνοδο του Ιράν. Οι αραβικές χρηματιστηριακές αγορές στις χώρες του Κόλπου μεταρρυθμίζονται για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να ανοίξει τη χρηματιστηριακή της αγορά σε άμεσες ξένες επενδύσεις μέσα σε λίγους μήνες. Οι αγορές αυτές θα έχουν τώρα ένα μεγάλο αντίπαλο κεφαλαίων στην Τεχεράνη.
Οποιαδήποτε αύξηση στις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου ενδέχεται να αποβεί σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ, η οποία αύξησε την παραγωγή της κοντά στα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει ήδη έλλειμμα-ρεκόρ στον προϋπολογισμό της φέτος, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.