Ιράν: Δεύτερος δορυφόρος σε τροχιά – Αμερικανικές ανησυχίες για όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Ιράν: Δεύτερος δορυφόρος σε τροχιά – Αμερικανικές ανησυχίες για όπλα μεγάλου βεληνεκούς
A woman walks past a giant Iranian national flag hanging outside at the Emamzadeh Saleh mosque in Tajrish square in northern Tehran on March 12, 2024, on the first day of the holy fasting month of Ramadan in the Islamic Republic. (Photo by ATTA KENARE / AFP) Photo: AFP
Αφού ο πρώην πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο.

Το Ιράν έστειλε με επιτυχία τον ερευνητικό δορυφόρο Chamran-1 σε τροχιά με πύραυλο που σχεδίασε η παραστρατιωτική Φρουρά της Επανάστασης, σύμφωνα με δημοσίευμα του επίσημου πρακτορείου IRNA.

Η εκτόξευση γίνεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, οι οποίοι πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμό της με την Ουκρανία εντός εβδομάδων.Το Ιράν έχει αρνηθεί κάτι τέτοιο.

Ο δορυφόρος, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Iranian Electronics Industries (SAIran), τέθηκε σε τροχιά 550 χιλιομέτρων, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Τον Ιανουάριο, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δορυφόρος Sorayya εκτοξεύθηκε σε τροχιά 750 χιλιομέτρων, την υψηλότερη από τη χώρα μέχρι σήμερα.

Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίζεται ότι η βαλλιστική τεχνολογία μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στην Τεχεράνη να εκτοξεύσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενδεχομένως και πυρηνικές κεφαλές.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι οι δορυφορικές δραστηριότητές της αποτελούν κάλυψη για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και δηλώνει ότι ποτέ δεν επιδίωξε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν, το οποίο διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πυραυλικά προγράμματα στη Μέση Ανατολή, έχει υποστεί αρκετές αποτυχημένες εκτοξεύσεις δορυφόρων τα τελευταία χρόνια λόγω τεχνικών προβλημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: