Ιράν: Ο διοικητής της Δύναμης Κουντς, Ισμαήλ Γκάνι ανακρίνεται ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ

Ιράν: Ο διοικητής της Δύναμης Κουντς, Ισμαήλ Γκάνι ανακρίνεται ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ
epa08114032 A handout picture made available by the supreme leader office shows, newly-appointed head of the Islamic Revolutionary Guards Quds force Esmail Qaani (C), Iranian Revolutionary Guards commander Major General Hossein Salami (R), during a mourning ceremony held by supreme leader for late Revolutionary Guards Quds force Qasem Soleimani in Tehran, Iran, 09 January 2020. EPA/SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γκάνι δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που σκοτώθηκε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Νασράλα, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο διοικητής του επίλεκτου σώματος της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ταξίαρχος Ισμαήλ Γκάνι, είναι ζωντανός και βρίσκεται υπό ανάκριση στο Ιράν, ανέφερε το παρατηρητήριο της Μέσης Ανατολής Middle East Eye, επικαλούμενο πολλές ανώνυμες πηγές, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής τοποθεσία.

Χθες, το αραβικό παράρτημα του Sky News ανέφερε ότι ο Γκάνι υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. 

Επί του παρόντος, η Τεχεράνη ερευνά τις παραβιάσεις ασφαλείας που έκαναν δυνατή τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Χανίγια σε ιρανικό έδαφος, αλλά και άλλα σημαντικά ισραηλινά πλήγματα, με δέκα πηγές από τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη να διαβεβαιώνουν το παρατηρητήριο με έδρα στη Μεγάλη Βρετανία ότι τόσο ο Γκανι όσο και η ομάδα του θα βρίσκονται σε απομόνωση, για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Ιράν έχει σοβαρές υποψίες ότι οι Ισραηλινοί έχουν διεισδύσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ειδικά σε αυτούς που ασχολούνται με τα θέματα του Λιβάνου, επομένως όλοι βρίσκονται υπό έρευνα», σχολίασε μία από τις πηγές, συμπληρώνοντας ότι ανακρίνονται από πρόσωπα υπό την άμεση επίβλεψη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Όπως υπενθυμίζει το Middle East Eye, ο Γκάνι δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που το Ισραήλ εξόντωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα σημειώνουν ότι ο Γκάνι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης έφτασαν στη Βηρυτό δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα για την επί τόπου αξιολόγηση της κατάστασης, όμως λίγες ημέρες μετά εξαφανίστηκε και πιθανώς να έχει εξοντωθεί σε σφοδρό βομβαρδισμό στη Βηρυτό – σύμφωνα με ισραηλινές πηγές – και ο Σαφιντίν, ο διαδόχου του Νασράλα στην κεφαλή της Χεζμπολάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να «υπερασπιστεί την κυριαρχία της» σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι είναι «έτοιμο να υπερασπιστεί την κυριαρχία του» σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ, το οποίο έχει υποσχεθεί να ανταποδώσει τα πυρά ιρανικών πυραύλων.

Το Ιράν «είναι πλήρως έτοιμο να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά του απέναντι σε κάθε επίθεση που στοχοποιεί τα ζωτικά συμφέροντα και την ασφάλειά του», δήλωσε ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως είπε, η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει ούτε τον πόλεμο ούτε την κλιμάκωση», αλλά θα ασκήσει «το εγγενές δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφάλειας για τη «νόμιμη απάντησή» της.

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εξαπέλυσε κάπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, επίθεση που παρουσιάστηκε ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Τεχεράνη, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ, και του ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ καθώς και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί ότι θα ανταποδώσει, με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να προαναγγέλλει την Τετάρτη πως η επίθεση θα είναι «θανατηφόρα, ακριβής και αιφνιδιαστική».

«Δεν θέλουμε πόλεμο», αλλά«δεν τον φοβόμαστε και θα είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera χθες, Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: