Ιράν προς Ισραήλ: Δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για την προστασία μας, τονίζει η Τεχεράνη

Ιράν προς Ισραήλ: Δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για την προστασία μας, τονίζει η Τεχεράνη
Israel vs Iran flag on cracked wall. Conflict between Iran and Israel concept. Political tension between Iran and Israel Photo: Shutterstock
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει περιορίσει τους στόχους των πιθανών αντιποίνων του για το πυραυλικό μπαράζ του Ιράν.

Το Ιράν δεν έχει «κόκκινες γραμμές» στην άμυνά του, καθώς η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται με αγωνία για την απάντηση του Ισραήλ στις πυραυλικές επιθέσεις του αρχιεχθρού του πριν από δύο εβδομάδες.

Το σχόλιο που έκανε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί φάνηκε να αποσκοπούν στο να διαλύσουν τις υποδείξεις ότι το Ιράν θα απορροφήσει ένα ισραηλινό χτύπημα χωρίς περαιτέρω απάντηση, όπως έκανε η Τεχεράνη νωρίτερα φέτος, όταν το Ισραήλ χτύπησε τελευταία φορά το Ιράν μετά από ομοβροντία ιρανικών πυραύλων.

“Ενώ έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για να περιορίσουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή μας, το λέω ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε κόκκινες γραμμές στην υπεράσπιση του λαού και των συμφερόντων μας”, ανέφερε ο Αρακτσί σε ανάρτησή του στο X.

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Πολλοί αναχαιτίστηκαν εν πτήσει, αλλά ορισμένοι διαπέρασαν την πυραυλική άμυνα, αν και ο μόνος νεκρός ήταν ένας Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από συντρίμμια που έπεσαν στη Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πλήξει το Ιράν με τρόπο που θα είναι “θανατηφόρος, ακριβής και αιφνιδιαστικός”.

Η Μέση Ανατολή παραμένει σε ύψιστο συναγερμό για περαιτέρω κλιμάκωση σε έναν χρόνο πολέμου, καθώς το Ισραήλ μάχεται εναντίον των ομάδων Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει περιορίσει τους στόχους των πιθανών αντιποίνων του για το πυραυλικό μπαράζ του Ιράν, και θα στοχεύσει να πλήξει στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές, μετέδωσε το NBC το Σάββατο. Είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή θα πραγματοποιήσει δολοφονίες στο Ιράν.

Το ρεπορτάζ του NBC επικαλέστηκε άγνωστους Αμερικανούς αξιωματούχους και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις για το πώς και πότε θα δράσει.

Επικαλέστηκε επίσης Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους που είπαν ότι μια απάντηση θα μπορούσε να έρθει κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής Γιομ Κιπούρ.Η αργία έληξε το βράδυ του Σαββάτου χωρίς ισραηλινό χτύπημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com