«Ήρεμα νερά» στο Αιγαίο… γιοκ – Γκιουλέρ: Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες – Στην Κάσο το ιταλικό πλοίο πήρε την άδειά μας

«Ήρεμα νερά» στο Αιγαίο… γιοκ – Γκιουλέρ: Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες – Στην Κάσο το ιταλικό πλοίο πήρε την άδειά μας
Turkey's Defence Minister Yasar Guler attends the meeting of Ministers of Defence of the North Atlantic Council at the Nato headquarters in Brussels on February 15, 2024. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβιάζει το πρωτόκολλο της Βέρνης στο Αιγαίο και κάνει έρευνες στη δυνητική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας 

Έντονο προβληματισμό γεννούν στους επιτελείς του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, οι οποίες έρχονται να ταράξουν τα μέχρι πρότινος ήρεμα νερά στο Αιγαίο Πέλαγος, μετά τη Διακήρυξη Φιλίας και Ειρήνης, αλλά και τις συναντήσεις Φιντάν – Γεραπετρίτη στην Αθήνα, κατά τις οποίες προκρίθηκε, σύμφωνα με δηλώσεις επιτελών, μια θετική ατζέντα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΚΑ ο Γκιουλέρ υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβιάζει το πρωτόκολλο της Βέρνης στο Αιγαίο και κάνει έρευνες στη δυνητική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην περιοχή. Παράλληλα, δήλωσε ότι «η ανάπτυξη στρατιωτικών στοιχείων από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας».

«Στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρο, υφίστανται μια σειρά διαφωνιών για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η χώρα μας πραγματοποιεί διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την αποφασιστική αυτή στάση τη δείχνουμε και στο πεδίο, εμποδίζοντας τις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες που κατευθύνονται προς την υφαλοκρηπίδα μας» δήλωσε ο Γκιουλέρ. 

«Τον Ιούλιο το ιταλικό πλοίο πήρε την άδειά μας»

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας συνέχισε λέγοντας:  «Τελευταία, αυτόν τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων του ιταλικού πλοίου Ievoli Relume στην υφαλοκρηπίδα μας εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των στοιχείων μας στην περιοχή και εν τέλει το ιταλικό πλοίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του αφού είπε ‘Ναι, αποδέχομαι την δική σας περιοχή ευθυνών. Μου επιτρέπετε, έχω την άδειά σας;’.

Με αυτό, δείξαμε ότι καμία δραστηριότητα έργων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της χώρας μας. Όπως γνωρίζετε, το έργο ISPED (σ.σ. Εast Med) είναι ένα έργο που έχει μείνει στα χαρτιά. Είναι μια από τις σημαντικότερες αποδείξεις της αποφασιστικής στάσης της χώρας μας. Είναι γνωστό από πλευράς μας το ποιες βάσεις χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα»

Ο Γκιουλέρ μιλάει για τετελεσμένα γεγονότα που επιχειρεί η Ελλάδα, επικαλείται το διεθνές δίκαιο και δηλώνει ότι «γνωρίζουμε την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ποιες βάσεις  χρησιμοποιούν στην Ελλάδα».

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως και σε άλλα θέματα στο Αιγαίο, εργάζεται υπό στενό συντονισμό με όλα τα σχετικά Υπουργεία και τους φορείς και ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών, τηρώντας τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα και εκπληρώνοντας στο ακέραιο τα καθήκοντά του. Στα τετελεσμένα γεγονότα που επιχειρεί η Ελλάδα με την εκμετάλλευση των προβληματικών περιοχών στο Αιγαίο, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας μεταξύ των χωρών μας που έχουν προτεραιότητα, δίνονται οι απαραίτητες απαντήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών μας στο πεδίο της διπλωματίας και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χωρίς χάσιμο χρόνου.” ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οπως είπε, «το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Εξωτερικών μας προέβη στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες που η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πραγματοποιήσει χωρίς άδεια στη δυνητική μας υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, κατά παράβαση του πρακτικού της Βέρνης μεταξύ των δύο χωρών το 1976 και το διεθνές δίκαιο, και στο πεδίο, η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων και η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος ανέλαβαν δράση. Δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις».

Και κατέληξε λέγοντας: «Από την άλλη, παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας και αξιολογούμε τις επιπτώσεις τους στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο γνωρίζουμε την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ποιες βάσεις  χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη στρατιωτικών στοιχείων από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας».

F-35

Σε ό,τι αφορά τα F-35, ο Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε: «Στις τελευταίες συνομιλίες μας με τις ΗΠΑ, απορρίψαμε τις απαιτήσεις του τύπου ‘θα κάνετε το τάδε, θα κάνετε το άλλο’ για τους S-400. Όλα τα μέρη που θα εγκαταστήσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 είναι καθορισμένα. 

Τα μέρη που θα εγκατασταθούν, συμπεριλαμβανομένων και των υπόστεγων όπου θα αναπτυχθούν, όλα είναι έτοιμα. Με το που θα δώσουμε μια εντολή, θα μετακινηθεί στην όποια περιοχή για την οποία δώσαμε εντολή. Εντός 12 ωρών, θα έχει εγκατασταθεί ολόκληρο το σύστημα. Πρόκειται για ένα σύστημα αεράμυνας που χρησιμοποιείται όταν η απειλή αεροπορικής επίθεσης φτάνει στο ύψιστο επίπεδο.

Στο πλαίσιο της προμήθειας των F16 Block 70, πραγματοποιήσαμε μια αρχική πληρωμή ύψους 1,4 δισ. δολαρίων. Με αυτά επρόκειτο να αγοραστούν 40 αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper και θα εκσυγχρονίζαμε 79 από αυτά, αλλά αλλάξαμε γνώμη (το εγκαταλείψαμε). Διότι οι εγκαταστάσεις στην TAI αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να κάνουν από μόνες τους τον εκσυγχρονισμό των F-16. Θα αγοράσουμε 40 αεροσκάφη και εξειδικευμένα πυρομαχικά, το σύνολο των οποίων θα ανέρχεται σε περίπου 6,5-7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχουμε 6 αεροσκάφη εκεί. Όταν οι ΗΠΑ είδαν ότι κατασκευάσαμε το KAAN και ότι πετούσε, άλλαξαν γνώμη για τα F-35. Και οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να δώσουν F 35. Δεν υπήρξε εξέλιξη σε αυτό το θέμα. Επιμένουμε και για την επιστροφή του μεριδίου παραγωγής μας και έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε 40 F-35».

 

Πηγές Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο

Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας τις αναφορές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ σε Επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου, σημειώνουν ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μάλιστα υπογράψει τη σχετική διεθνή σύμβαση (UNCLOS).

“Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων” αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

“Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης“.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: