Ειρήνη Τόλη (Πρ. HAPCO): «Δεν πρόκειται να δούμε ξένα συνέδρια στην Ελλάδα πριν το 2024»
- 17/06/2021, 13:46
- SHARE
Με σταυρωμένα τα χέρια παραμένουν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον συνεδριακό τουρισμό. Οι μεταλλάξεις του Covid-19 και ο περιορισμένος εμβολιασμός ανά την υφήλιο καθιστούν τα συνέδρια αποτρεπτικά. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι διοργανωτές που υποστηρίζουν ότι το μοντέλο των υβριδικών συνεδρίων – ελάχιστοι συμμετέχοντες δια ζώσης και η πλειοψηφία να παρακολουθεί τα διάφορα events από την οθόνη του υπολογιστή της – θα συνεχιστεί και το 2022.
Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με το πότε θα μπορέσει το συγκεκριμένο segment να επιστρέψει σε μια υποτυπώδη κανονικότητα. Μάλιστα όταν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης είχε ερωτηθεί κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη της φετινής σεζόν τι προβλέπεται για τα συνέδρια, αρκέστηκε να απαντήσει ότι είναι κάτι που ακόμη εξετάζεται από τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι και θα δώσουν το «πράσινο φως».
Σύμφωνα με την Ειρήνη Τόλη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (Hellenic Association of Professional Congress Organizers – HAPCO) η στάση αναμονής στην οποία βρίσκονται οι διοργανωτές συνεδρίων σε συνδυασμό με την απουσία πρωτοκόλλων, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στον κλάδο ένα σταθερό μέλλον.
«Από πέρυσι γίνονται διαρκώς ακυρώσεις με αποτέλεσμα να χάνονται τα face to face συνεδρία. Θεωρώ όμως ότι από την άνοιξη του 2022 και μετά η αγορά θα αρχίσει να εμφανίζει σημάδια σταθερότητας και ενδεχομένως να περάσουμε ξανά στην παραδοσιακή μορφή συνεδρίων, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν φυσική παρουσία. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και τα υφιστάμενα πρωτόκολλα ζητούν από τις εταιρείες απίστευτα νούμερα. Σκεφτείτε ότι σε μία αίθουσα 400 ατόμων μπορούμε να βάλουμε μόλις 100 άτομα όταν το ενοίκιο των αιθουσών παραμένει υψηλό και τα μεγάλα συνεδριακά κέντρα είναι ελάχιστα, όπερ μιλάμε για μονοπώλιο» λέει στο fortunegreece.com η κα Τόλη .
Προς απογοήτευσή της, τόσο τα μεγάλα συνεδριακά κέντρα όσο και οι ξενοδόχοι δεν έχουν ρίξει καθόλου τις τιμές, ενώ παράλληλα ο αριθμός των requests για τα υπόλοιπα χρόνια ολοένα και μεγαλώνει. «Στα συνεδριακά ξενοδοχεία μας λένε ότι θα μας δώσουν την αίθουσα μόνο εφόσον εξασφαλίσουμε τουλάχιστον 150 διανυκτερεύσεις επί τρεις ημέρες. Κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο» προσθέτει.
Ο ιατρικός τουρισμός και τα εταιρικά λανσαρίσματα
Η κα Τόλη εξηγεί πως το 80% των συνεδρίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα είναι ιατρικά. Το ρίσκο για τους διοργανωτές είναι δε μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς, ότι δεν προκαταβάλλονται τα χρήματα σε αυτούς που κάνουν το management των εκδηλώσεων και η πληρωμή γίνεται αποκλειστικά από τους χορηγούς με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. «Για να οργανωθεί ένα ιατρικό συνέδριο το γραφείο που θα το αναλάβει θα πρέπει να λάβει, όχι μόνο την έγκριση από τον ΕΟΦ, αλλά να καταθέσει αντίστοιχο αίτημα και στο ΣΦΕ. Έχουμε δηλαδή δύο διαφορετικές εγκυκλίους, κάτι που θεωρείται περιττό. Όλη αυτή η κατάσταση είναι ένας Γολγοθάς που δεν θέλουμε άλλο».
Υπενθυμίζει πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κανένα συνέδριο δεν έγινε ζωντανά. Στην πλειονότητά τους ήταν virtual και ελάχιστα υβριδικά. Πώς να προλάβουν άλλωστε να προετοιμαστούν όταν ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους στις 4 Ιουνίου. Ο HAPCO έχει ζητήσει δε από τον Υπουργό Τουρισμού να δημιουργηθεί ένα μητρώο συνεδριών έτσι ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα των συνεδριών που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.
«Σκεφτείτε πόσα εταιρικά λανσάρισμα προγραμματίζονται να γίνουν σε άλλες χώρες, μόνο και μόνο επειδή διαθέτουν πρωτόκολλα και πόσα χρήματα χάνονται για την Ελλάδα. Γιατί να έρθει η BMW ή η Mercedens Benz στην Ελλάδα για την παρουσίαση του νέου της μοντέλου, όταν δεν έχεις ξεκάθαρο πλαίσιο διεξαγωγής του event ή όταν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να στοιβάζονται οι άνθρωποι στα λεωφορεία κι εμείς να μην έχουμε ούτε το 30% της αίθουσας για να διοργανώσουμε ένα συνέδριο» επισημαίνει η κα Τόλη.
Αυτή τη στιγμή, όπως λέει, δουλεύει μόνο ο ελληνικός ιατρικός τουρισμός και αυτό γιατί όλοι οι συμμετέχοντες είναι εμβολιασμένοι. Πλήγμα έχει δημιουργηθεί και στις εγγραφές της τελευταίας στιγμής. Κάποιος που δεν είχε αποφασίσει αν θα παραστεί ή όχι σε ένα συνέδριο ερχόταν τελευταία στιγμή από κοντά και έκανε την εγγραφή. Αυτό δεν ισχύει πια.
«Ένα συνέδριο δεν προγραμματίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλουμε τουλάχιστον οκτώ μήνες για να το οργανώσουμε. Τα διεθνή έχουν ξεχαστεί τελείως και θεωρώ ότι δεν πρόκειται να δούμε ξένα συνεδρία στην Ελλάδα πριν το 2024. Αν η επιτροπή αποφασίζει το τουριστικό μέλλον της χώρας τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εμείς. Στο τέλος θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε επάγγελμα. Κατανοώ ότι ο ΕΟΤ έπρεπε να βγει τελευταία στιγμή δυνατά με μία καμπάνια για το καλοκαίρι, όμως, κατά τη γνώμη μου, έχει επικεντρωθεί στον μαζικό και όχι στον ποιοτικό τουρισμό σε μία προσπάθεια να πιαστούν γρήγορα τα νούμερα. Ο συνεδριακός ο ιαματικός κι άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού δυστυχώς δεν έχουν την προβολή που χρειάζονται» καταλήγει η κα Τόλη.