IRIS: Εκπνέει η προθεσμία – «Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν ενταχθούν στο σύστημα πληρωμών

IRIS: Εκπνέει η προθεσμία – «Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν ενταχθούν στο σύστημα πληρωμών
Photo: DALL•E
Η ΑΑΔΕ αποστέλλει ενημερωτικά μηνύματα στους υπόχρεους που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Αυστηρά πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ αναμένουν τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν θα συμμορφωθούν με την υποχρέωση ένταξης στο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Η προθεσμία για την εγγραφή λήγει σήμερα, Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει να αποστέλλει ενημερωτικά μηνύματα στους υπόχρεους που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Το σύστημα IRIS απαιτεί τη σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού, γνωστού και ως «λογαριασμού όψεως», με το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία. Η ένταξη είναι υποχρεωτική για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς επιτρέπει τη λήψη άμεσων πληρωμών από τους πελάτες τους, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά πλεονεκτήματα όπως μειωμένο ή και μηδενικό κόστος προμηθειών και ταχύτητα στην εκτέλεση των συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο σύστημα περίπου 400.000 επαγγελματίες, εκ των οποίων οι 240.000 έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία εντός του 2024. Ο ρυθμός εγγραφών τις τελευταίες εβδομάδες έχει πενταπλασιαστεί, υποδεικνύοντας την αυξανόμενη συμμόρφωση των υπόχρεων με την προθεσμία.

Το σύστημα IRIS υποστηρίζεται από 12 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και από Συνεταιριστικές Τράπεζες όπως της Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων. Η έγκαιρη εγγραφή στο σύστημα είναι κρίσιμη για την αποφυγή του προστίμου και για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας στις επαγγελματικές συναλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: