IRIS: Το τελεσίγραφο Χατζηδάκη και τα «τσουχτερά» πρόστιμα από 1η Ιουλίου

IRIS: Το τελεσίγραφο Χατζηδάκη και τα «τσουχτερά» πρόστιμα από 1η Ιουλίου
Photo: DALL•E
Υποχρεωτική η χρήση του IRIS για όλες τις επιχειρήσεις μέχρι το 2025.

Από την 1η Ιουλίου, οι επαγγελματίες που δεν θα ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, ενώ όσοι δεν δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό στην ΑΑΔΕ θα επιβαρυνθούν με επιπλέον πρόστιμο 1.000 ευρώ. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου και δεν θα υπάρξει καμία παράταση, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το IRIS θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025, αλλάζοντας τις χρεώσεις στην αγορά.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα ξεκινήσουν ελέγχους από την 1η Ιουλίου, με βάση τα στοιχεία από τις τράπεζες, ενώ οι καταγγελίες πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS θα κοινοποιούνται στην ΑΑΔΕ και στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι πληρωμής είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής, όπως το IRIS. Εξαιρούνται άτομα με αναπηρία όρασης άνω του 80% και αυτόματοι πωλητές μέχρι το τέλος του 2024. Οι αρμόδιες αρχές για τους ελέγχους είναι η ΔΙ.Μ.Ε.Α. και οι περιφέρειες της χώρας.

Να τονιστεί ότι οι δικαιούχοι πρέπει να δηλώνουν επαγγελματικούς λογαριασμούς στην ΑΑΔΕ εντός ενός μήνα από την έναρξη δραστηριότητας. Οι συναλλαγές μέσω αυτών των λογαριασμών αφορούν μόνο στην επαγγελματική δραστηριότητα. Σε περίπτωση μη σύνδεσης με το IRIS, επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο μπορεί να μειωθεί στο μισό εάν ο υπόχρεος το καταβάλει εντός 30 ημερών ή προσκομίσει αποδεικτικά χρήσης τερματικού αποδοχής καρτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωτική η χρήση του IRIS για όλες τις επιχειρήσεις μέχρι το 2025

Η χρήση του IRIS θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο Payments 360. Μέχρι στιγμής, η υποχρέωση αυτή αφορά μόνο ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι πρέπει να έχουν συνδεθεί με το IRIS μέχρι το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός κάλεσε τους επαγγελματίες να μη καθυστερήσουν, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τα οφέλη των άμεσων πληρωμών, οι οποίες προσφέρουν ταχύτητα, ευκολία και χαμηλότερες προμήθειες. Το πρόστιμο για όσους δεν παρέχουν την υπηρεσία είναι 1.500 ευρώ.

Παρά την αύξηση των χρηστών του IRIS, μόνο το ένα τρίτο των υπόχρεων έχει συνδεθεί με το σύστημα. Οι άμεσες πληρωμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, με τους εγγεγραμμένους χρήστες του IRIS να ξεπερνούν τα 2,6 εκατομμύρια.

Η επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητη για την προσαρμογή στον νέο κανονισμό της Ε.Ε. που υποχρεώνει τις τράπεζες να προσφέρουν άμεσες πληρωμές έως τον Ιανουάριο του 2025. Ο κανονισμός ρυθμίζει επίσης την τιμολόγηση, διασφαλίζοντας ότι οι άμεσες πληρωμές δεν θα είναι ακριβότερες από τις απλές μεταφορές χρημάτων και ενισχύει την ασφάλεια μέσω της επαλήθευσης του ονόματος του δικαιούχου της πληρωμής (IBAN name check).

Οι άμεσες πληρωμές είναι κυρίαρχες σε αγορές όπως η Ινδία και η Βραζιλία, ενώ στην Ευρώπη είναι λιγότερο διαδεδομένες, με εξαιρέσεις χώρες όπως η Ολλανδία και η Πολωνία. Στην Ολλανδία, οι πληρωμές A2A αντιπροσωπεύουν το 62% των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου και στην Πολωνία το 68%, με προοπτική αύξησης μέχρι το 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: