Οι ισχυροί συμπαίχτες της Lamda για το Ελληνικό
- 05/03/2014, 18:52
- SHARE
Κινέζοι και Άραβες συμμετέχουν στο μεγάλο εγχείρημα της ανάπλασης – Δείτε πως είναι σήμερα το Ελληνικό και πως θα γίνει.
Ως ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την εγχώρια αγορά ακινήτων, που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, όσο και για τις αποκρατικοποιήσεις κρίνεται η επιτυχής πορεία του έργου της αξιοποίησης του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Η Lamda Development ήταν τελικά ο μοναδικός διεκδικητής της έκτασης των 6,5 χιλιάδων στρεμμάτων με μια επενδυτική πρόταση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, με παράλληλη πρόβλεψη για περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής, με τη δημιουργία ενός βιώσιμου πάρκου 2.000.000 τ.μ., το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης.
Την όλη προσπάθεια της εταιρείας συνεπικουρούν βέβαια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που συμμετέχουν με «όχημα» την εισηγμένη, στο εγχείρημα της ανάπλασης.
Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Lamda
Η κινεζική εταιρεία Fosun δεν ασχολείται για πρώτη φορά με την αγορά της Ελλάδας. Ελέγχει ποσοστό άνω του 13,5% της Folli-Follie, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με Σellas Life Sciences Group, την εταιρεία κλινικών μελετών με έδρα στην Ελβετία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Επίσης η κινεζική εταιρεία απασχόλησε ξανά το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς συμμετείχε στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ.
Η Fosun αναπτύσσει μια μεγάλη γκάμα λειτουργιών, από βιομηχανικές δραστηριότητες και επενδύσεις μέχρι διαχείριση κεφαλαίων και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Υπολογίζεται ότι απασχολεί περισσότερους από 31.000 εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ μερικές από τις πιο σημαντικές διεθνείς επενδύσεις της είναι ο Πύργος της Νέας Υόρκης (750 εκατ. δολάρια), το Club Med στη Γαλλία, η Saladax biomedical (ΗΠΑ) στο χώρο των διαγνωστικών κέντρων, Alma lasers κ.α.
Τα έσοδα του ομίλου ξεπερνούν τα 6,2 δισ. ευρώ με μικτά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ και ένα σύνολο ενεργητικού στα 19,5 δισ. ευρώ.
Δείτε: Έτσι θα γίνει το Ελληνικό
Η επιστροφή των πετροδολαρίων στο Ελληνικό
Παράλληλα η έταιρη «συμμαχία» της Lamda με την αραβική Al Maabar σηματοδοτεί την επιστροφή των πετροδολαρίων στο Ελληνικό, μετά από τα σενάρια που είχαν ξεκινήσει από το 2010 και αφορούσαν το ενδιαφέρον του Κατάρ, το οποίο τελικά δεν διεκδίκησε το έργο.
Η εταιρεία έχει έδρα του Αμπου Ντάμπι, ενώ δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με το χαρτοφυλάκιο της Al Maabar να περιλαμβάνει συγκροτήματα κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων, μεταξύ άλλων, στην Ιορδανία, την Λιβύη και το Μαρόκο.
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της εταιρείας, προϋπολογισμού 10 δισ. δολαρίων, βρίσκεται στην Ιορδανία, αποτελώντας το μεγαλύτερο τουριστικό και οικιστικό project στην ευρύτερη περιοχή. Επικεφαλής της Al Maabar είναι ο Ahmed Al Sayegh, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στο Αμπου Ντάμπι. Κατέχει επίσης, τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην κρατική ενεργειακή εταιρεία του Εμιράτου Dolphin Energy που ελέγχεται από τον διαφοροποιημένο όμιλο Mubadala, την γαλλικών συμφερόντων πετρελαϊκή Total και την αμερικανικών συμφερόντων Occidental Petroleum Corporation.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 και το σύνολο του ενεργητικού της αντίστοιχεί σε κεφάλαια της τάξεως των 55,21 δισ. δολάρια (με βάση τα στοιχεία του 2012), ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων φθάνει τα 37 δισ. δολάρια. Υπολογίζεται ότι απασχολεί περίπου 700 εργαζόμενους.
Το πλάνο της ανάπλασης
Το πλάνο της Lamda για την αξιοποίηση της έκτασης, που έχει επιμεληθεί το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster&Partners, περιλαμβάνει εσωτερικό δίκτυο κυκλοφορίας, χώρους εστιάσεων και πολιτισμού, αλλά και πάρκο επιφάνειας δύο εκατομμυρίων τ.μ.
Νόρμαν Φόστερ: Ο «Πρίγκιπας» της αρχιτεκτονικής
Mάλιστα το πάρκο, υπολογίζεται ότι θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος, αυτή τη στιγμή, ευρωπαϊκός χώρος πρασίνου είναι το Ολυμπιακό Πάρκο Λονδίνου που αντιστοιχεί στο 1/3 του μεγέθους του Ελληνικού.
Επίσης το «λίφτινγκ» της έκτασης θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία της Ευρώπης, ενώ προβλέπεται και η ενίσχυση της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Δείτε πως είναι σήμερα το Ελληνικό: