Ισχυρό δολάριο: Eχθρός ή φίλος;
- 08/03/2015, 20:45
- SHARE
Ο «Βασιλιάς Δολάριο» μπορεί να είναι φωτισμένος κυβερνήτης ή φαύλος τύραννος, ανάλογα με την οπτική του καθενός.
του Κρις Μάθιους
Παράλληλα με την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, το μακροοικονομικό γεγονός της χρονιάς είναι σαφώς η επιστροφή του Βασιλιά Δολαρίου.
Το δολάριο των ΗΠΑ, σε σχέση με το ευρώ, έχει φτάσει σε υψηλά 12 ετών πρόσφατα, με μια άνοδο άνω του 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σε εμπορικά σταθμισμένη βάση, η άνοδος του δολαρίου είναι λιγότερο δραματική, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί 11% στη διάρκεια του έτους σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό αναμφίβολα καθιστά πιο δύσκολο στους παραγωγούς των ΗΠΑ να πωλούν τα προϊόντα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, επειδή τα προϊόντα που τιμολογούνται σε δολάρια είναι πιο ακριβά σήμερα από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο.
Ο Τζιμ Ο’ Σάλιβαν της High Frequency Economics εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει κατά 0,3 έως 0,4 μονάδες την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος. Ακούγεται πολύ, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο απλό.
Πρώτα απ ‘όλα, η άνοδος του δολαρίου δεν είναι θεόσταλτη πράξη στην αμερικανική οικονομία. Το δολάριο ανεβαίνει επειδή η αμερικανική οικονομία πηγαίνει καλά σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν μπορεί να παρατηρείται μια ισχυρότερη μέση αύξηση του ΑΕΠ όπως σήμερα, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της τιμής του δολαρίου, το οποίο δρα ως επιβεβαίωση αυτής της ανάπτυξης.
Και καθώς το ξένο χρήμα έρχεται στις ΗΠΑ για να επωφεληθεί από τη σχετική οικονομική δύναμη της Αμερικής, αυτό αυξάνει την αξία των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των ομολόγων. Αυτό θα κάνει τους αμερικανούς καταναλωτές πλουσιότερους και θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους σχετικά φθηνά, που αμφότερα θα έχουν μια τονωτική επίδραση στην οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ δε μπορούν να αγνοήσουν αυτές τις τάσεις. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Factset που αναλύθηκαν από το Fortune, το 30% των επιχειρήσεων που εδρεύουν στις ΗΠΑ που είναι εισηγμένες στον S&P 500 σημείωσαν πάνω από το ήμισυ των εσόδων τους εκτός των ΗΠΑ. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό: οι αμερικανικές επιχειρήσεις ήδη ψάχνουν στο εξωτερικό για ευκαιρίες ανάπτυξης.
Φυσικά, για τους μικρότερους εξαγωγείς των ΗΠΑ που δεν έχουν τα μέσα για την κατασκευή εργοστασίων στο εξωτερικό ή για προμήθεια φθηνών πρώτων υλών από τα πέρατα της γης, το ισχυρότερο δολάριο αποτελεί κακή είδηση. Από την άλλη πλευρά, διατηρεί τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα και τα αγαθά φθηνά για τους καταναλωτές των ΗΠΑ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι διχασμένη ως προς τον τρόπο διαχείρισης του ισχυρού δολαρίου. Στα πιο πρόσφατα πρακτικά της Fed, ορισμένοι διοικητές υποστήριξαν ότι το ακριβό δολάριο πρέπει να είναι λόγος για να κρατηθούν τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άλλοι επεσήμαναν το γεγονός ότι το ισχυρό δολάριο μπορεί να είναι λειτουργήσει τονωτικά και ότι αυτό αποτελεί λόγο για αύξηση των επιτοκίων συντομότερα.
Οι επιπτώσεις του ισχυρού δολαρίου είναι τόσο πολύπλοκες που ακόμα και οι καλύτεροι οικονομολόγοι της χώρας δε μπορούν να συμφωνήσουν στο τι σημαίνει. Εφ’ όσον δεν είστε εξαγωγέας, μπορείτε να δείτε τη θετική πλευρά. Τώρα είναι η στιγμή για να κάνετε εκείνο το ταξίδι που είχατε σκεφτεί και να δείτε πόσο φθηνά μπορείτε να ταξιδέψετε με το ισχυρό δολάριο.