Εισοδηματικά κριτήρια φτώχειας για πλειστηριασμούς και μειώσεις συντάξεων ζητούν οι θεσμοί

Εισοδηματικά κριτήρια φτώχειας για πλειστηριασμούς και μειώσεις συντάξεων ζητούν οι θεσμοί
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) προσέρχεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Με το τεράστιο ζήτημα του Ασφαλιστικού άρχισαν τις νέες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των πιστωτών.

Πρεμιέρα με το Ασφαλιστικό έκαναν οι επικεφαλής του κλιμακίου του κουαρτέτου στην Αθήνα, καθώς το θέμα θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει στην αξιολόγηση, ενώ κάποιες διατάξεις του αναμένεται να μπουν, κατ’ απαίτηση των δανειστών, στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, που θα συνδεθούν με την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν από τον Αύγουστο.

Οι δανειστές φέρονται να έχουν βάλει στο τραπέζι την απαίτηση να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης για τις συντάξιμες αποδοχές από το 85% σήμερα, στο 60%. Πρόκειται ουσιαστικά για τεράστια μείωση στις συντάξεις.

Παράλληλα, ζητούν την θέσπιση ενός μόνο Ασφαλιστικού Ταμείου για την κύρια σύνταξη, για όλους τους ασφαλισμένους, καθώς και την ίδρυση ενός μόνο Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης για όλες τις επικουρικές συντάξεις.

Οι δανειστές ζήτησαν να νομοθετηθούν όλες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση.

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι της ημέρας είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, καθώς και η νέα πρόταση της κυβέρνησης είναι πολύ μακριά από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση για όριο αντικειμενικής αξίας της περιουσίας τις 180.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 100.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν ότι το θέμα των περιουσιακών ορίων δεν είναι πεδίο σύγκρουσης και υπάρχει περιθώριο συμφωνίας με το κουαρτέτο.

Εκεί όμως που υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων είναι τα εισοδηματικά όρια για την προστασία. Οι δανειστές ζητούν να μπει ο πήχης στο όριο της φτώχειας, δηλαδή, στα 8.000 ευρώ για άγαμο και στις 12.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, γεγονός που θέτει αυτομάτως εκτός ρύθμισης χιλιάδες δανειολήπτες. Συγκεκριμένα, οι δανειστές έχουν ζητήσει να βγουν άμεσα στο σφυρί 120.000 σπίτια, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι μπαίνει τέλος στην ασυλία των κακοπληρωτών.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση τελικά θα προσεγγίσει στις θέσεις των δανειστών, με τα εισοδηματικά όρια να πέφτουν τελικά στα περίπου 20.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς η λύση πρέπει να βρεθεί το αργότερο έως την Παρασκευή, αφού το EWG πρέπει να συνεδριάσει έως τη Δευτέρα για να εγκρίνει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.