Ισοδύναμα αντί για πάγωμα ειδικών μισθολογίων ζήτησε ο Τσίπρας
- 22/05/2016, 09:35
- SHARE
Σε σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς έδωσε περιθώριο μέχρι την Κυριακή για να βρεθούν νέα μέτρα.
Να καταθέσουν έως την Κυριακή προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, έναντι του “παγώματος” των αντίστοιχων ειδικών μισθολογίων, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς, σε σύσκεψη που συγκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός κλήθηκαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας καθώς επίσης και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Τσακαλώτος: Ορισμένα και με ακρίβεια τα μέτρα για το χρέος
“Ότι πάρουμε για το χρέος, το βραχυπρόθεσμο , το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο θα είναι ορισμένο με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. θα είναι μια σαφής ένδειξη ότι αρχίζει η αντίστροφη πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Θα είναι ένα σήμα στις αγορές ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν και μακροπρόθεσμα. Αυτό θα αντισταθμίσει και τα υφεσιακά μέτρα που όντως πέρνουμε”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη βουλή.
“Δεν θέλω να σας πω ποια λύση θα υπάρξει στις 24 του μηνός θα το δούμε και θα το αξιολογήσουμε. Δεν θα υπάρχει όμως κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, των ομολόγων των τραπεζών και δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση” σημείωσε.
Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι “πρέπει να συμφωνήσουμε για το κλείσιμο της αξιολόγησης” και πρόσθεσε ότι μετά από αυτό, η ατζέντα αλλάζει και μπαίνουν αναπτυξιακά και κοινωνικά ζητήματα.
“Αυτό που κάναμε ήταν ότι προσπαθήσαμε μέσα σε αυτά τα δύσκολα μέτρα, να κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες, για να μειώσουμε τις επιπτώσεις για τους πιο φτωχούς”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε, πως μερικά από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι ταξικά όπως η φορολόγηση των αυτοκινήτων που παρέχουν οι εταιρείες στα μεγαλοστελέχη τους”.
Στο θέμα του Ταμείου τόνισε τη διαφορά μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου ταμείου είναι ότι το νέο ταμείο δεν είναι μόνο για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και για επενδύσεις κάτι όπου δεν υπήρχε στο ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμη, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, στο Ταμείο αυτό δεν εντάσσονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου προς εκποίηση αλλά μόνο τα περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τα έσοδα που θα προέλθουν είτε από την αξιοποίηση είτε από την ιδιωτικοποίηση κατά 50% θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη. “Αξιοποιούμε κάθε εμπόδιο για καλό. Αυτό κάνουμε”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
“Όταν μας λέτε ότι δεσμεύουμε τη χώρα για 100 χρόνια. Έχετε δίκιο. Αυτό θέλουμε, να δεσμεύσουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά σε μια αλλαγή σελίδας”.
Αναφερόμενος στη διασφάλιση του κοινωνικού ελέγχου στο νέο θεσμό, τόνισε ότι το Δ.Σ του Ταμείου, υποχρεώνεται από το νόμο να υποβάλει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ετήσια έκθεση που καταρτίζει, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ταμείου εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τον Ιούνιο θα κατατεθούν νομοσχέδια για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων και τις επενδύσεις.