Ίσως ο πιο ασφαλής κωδικός ασφαλείας που έγινε ποτέ
- 03/10/2014, 19:36
- SHARE
Επιστήμονες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την καρδιά ως μέσο ταυτοποίησης για την ψηφιακή σας ασφάλεια.
Ύστερα από μια σειρά σοβαρών παραβιάσεων ασφαλείας, από υποκλοπές προσωπικών στοιχείων από κατόχους πιστωτικών καρτών μέχρι τις γυμνές φωτογραφίες των celebrities που «χάκαραν» κάποιοι από το iCloud, πλέον είναι εύκολο να νοιώσει κάποιος ψηφιακά απειλούμενος.
Οι λύσεις που έχετε στη διάθεσή σας – π.χ. επιλέγοντας σύνθετους κωδικούς με αριθμούς και σύμβολα ή χρησιμοποιώντας ταυτοποίηση δύο βημάτων – έχουν κι αυτές τις δικές τους αδυναμίες. Σύμφωνα με το TIME, όλη αυτή η κατάσταση ενέπνευσε κάποιος επιστήμονες ώστε να αναπτύξουν τον πιο περίεργο – και μάλλον και τον πιο ασφαλή – κωδικό μέχρι σήμερα: το ρυθμό της καρδιάς σας.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Τορόντο έχει αναπτύξει ένα βραχιόλι που μπορεί να χρησιμοποιήσει τους σφυγμούς σας, όπως μετριούνται από ηλεκτροκαρδιογράφημα, σαν κωδικό για την ταυτοποίησή σας, από την είσοδο σε email μέχρι το ξεκλείδωμα κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.
Σε μια πρόσφατη ομιλία της στην Ουάσινγκτον, η μηχανικός βιομετρικής ασφάλειας Φωτεινή Αγραφιώτη είπε ότι επειδή η καρδιά του καθενός μας είναι τόσο μοναδική – από το μέγεθος έως την πίεσή της – ίσως μπορεί να αποτελέσει τον τέλειο κωδικό ασφαλείας. Το βραχιόλι Nymi, λοιπόν, που λειτουργεί βάσει ηλεκτροκαρδιογραφήματος, είναι διαθέσιμο για παραγγελία από την ιστοσελίδα της εταιρείας Bionym για 79 δολάρια.
Ο CEO και ιδρυτής της εταιρείας, Καρλ Μάρτιν, δηλώνει: «Θέλαμε να κάνουμε την ταυτοποίηση πολύ εύκολη, να λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο». Αυτό διαφοροποιεί το σύστημα από άλλα, όπως το Touch ID της Apple, που αναγνωρίζει το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη αλλά απαιτεί απ’ αυτόν να ταυτοποιείται κάθε φορά που χρησιμοποιεί τη συσκευή.
Η εταιρεία πλέον συνεργάζεται με πλατφόρμες κωδικών, συστήματα πληρωμών και ταξιδιωτικές εταιρείες, με την ελπίδα ότι αυτό το είδος ηλεκτροκαρδιογραφικής ανάγνωσης θα ενσωματωθεί άμεσα.
Η Αγραφιώτη πιστεύει ότι πρέπει να σκεφτούμε με πρωτοτυπία για να διατηρήσουμε ασφαλείς τις πληροφορίες μας: «Οι κωδικοί σπάνε επειδή οι χάκερ είναι προχωρημένοι, αλλά και επειδή εμείς ως άτομα δε λαμβάνουμε βασικά μέτρα για την ασφάλειά μας». Αν οι προβλέψεις της είναι σωστές, κάποια μέρα η χρήση των καρδιακών σφυγμών ως κωδικού ασφαλείας θα συγκαταλέγεται στα μέτρα αυτά.
Διαβάστε ακόμη: