Πρώτο μισθό 586 ευρώ και στο Δημόσιο επιδιώκει η κυβέρνηση
- 23/09/2014, 12:28
- SHARE
Με μισθούς ιδιωτικού τομέα οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι - Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Μητσοτάκη - τρόικας.
Τα «αποκαλυπτήρια» του σχεδίου του που αφορά στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση με την αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ. Σκοπός του σχεδίου είναι να υπάρξει μεγαλύτερη αντιστοιχία των αμοιβών στον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με το σχέδιο,η πρώτη βασική διαφορά που θα έχουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο θα είναι μισθολογική. Η πρόσληψή τους θα γίνεται με όρους ιδιωτικού τομέα και έτσι θα ακολουθείται και το αντίστοιχο μισθολόγιο. Έτσι για έναν νέο εργαζόμενο του δημοσίου που ανήκει στην κατηγορία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο μισθός θα είναι 586 ευρώ το μήνα. Ο μισθός αυτός θα ισχύει κατά την διάρκεια μιας διετούς δοκιμαστικής απασχόλησης των νέων υπαλλήλων, από την οποία θα κρίνεται τελικά η οριστική πρόσληψή τους. Μετά από αυτή τη διαδικασία θα εντάσσονται κανονικά στο μισθολόγιο.
Αντίστοιχα για έναν εργαζόμενο με απολυτήριο λυκείου ο μισθός θα διαμορφώνεται στα 619 ευρώ και για έναν πτυχιούχο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ο μισθός θα είναι από 749 ως 787 ευρώ το μήνα.
Αναλυτικά:
-Για υπαλλήλους με απολυτήριο δημοτικού ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ
-Για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 639,35 ευρώ
-Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΤΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 749,70 ευρώ
-Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 787,40 ευρώ
Έντονη ήταν η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, όπως διαρρέεται, καθώς η αντιπροσωπεία του φέρεται να δήλωσε πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη πρόταση.
Μάλιστα θα επιχειρήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να «υπενθυμίσει», ότι οι όποιες αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, δεν πρόκειται παρά να έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως επιμένει πως το σχέδιο θα έχει περιεχόμενο και ουσία, μόνον όταν υπάρξει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, δηλαδή όταν διαμορφωθεί και ψηφιστεί ένα «μόνιμο σύστημα αξιολόγησης».