Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία αναγνώρισαν την Παλαιστίνη, εξοργίζοντας το Ισραήλ

Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία αναγνώρισαν την Παλαιστίνη, εξοργίζοντας το Ισραήλ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθώς αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα.

Στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους προχώρησαν την Τρίτη η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, με την κίνηση των 3 ευρωπαϊκών κρατών να προκαλεί την οργή του Ισραήλ καθώς αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα.

Οι τρεις χώρες αναγνώρισαν ένα παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορά του να ορίζονται όπως ήταν πριν από το 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης.

Ωστόσο, αναγνώρισαν επίσης ότι τα σύνορα αυτά μπορεί να αλλάξουν σε τυχόν συνομιλίες για την επίτευξη τελικής διευθέτησης.

Σημειώνεται πως από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η Μάλτα και η Σλοβενία έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Σε δήλωση της ιρλανδικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι η αναγνώριση εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και συμφώνησε να καθιερώσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Δουβλίνου και της Ραμάλα» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Θα διοριστεί πρέσβης της Ιρλανδίας στο κράτος της Παλαιστίνης μαζί με μια πλήρη πρεσβεία της Ιρλανδίας στη Ραμάλα» προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δήλωσε «αυτή η απόφαση της Ιρλανδίας αφορά τη διατήρηση της ελπίδας ζωντανής. Έχει να κάνει με την πεποίθηση ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια».

Η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης ακολούθησε τις παρόμοιες κινήσεις από την Ισπανία και τη Νορβηγία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ,  σημείωσε ότι η αναγνώριση αυτή, σε συντονισμό με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, είναι «απαραίτητη» για την «επίτευξη ειρήνης» ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

Η Νορβηγία, μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνωρίζουν επισήμως από σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης, χαιρέτισε «μια σημαντική ημέρα» και εξέφρασε τη λύπη της για την προφανή απουσία «εποικοδομητικής δέσμευσης» εκ μέρους του Ισραήλ.

«Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια η Νορβηγία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε.

«Η ημέρα που η Νορβηγία αναγνωρίζει επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος είναι μια σημαντική ημέρα για τη σχέση ανάμεσα στη Νορβηγία και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε στην ανακοίνωση.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, το οποίο βλέπει σ’ αυτή «μια ανταμοιβή» για το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς που πολεμάει στη λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς είχε ανακοινώσει αμέσως την ανάκληση για διαβουλεύσεις των ισραηλινών πρεσβευτών σ’ αυτές τις τρεις χώρες και είχε καλέσει τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ για να δώσουν εξηγήσεις.

Γιατί είναι σημαντικό;

Η απόφαση τριών μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών να αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση είναι κυρίως συμβολική, αλλά κάνει το Ισραήλ να εμφανίζεται πιο απομονωμένο στη διεθνή σκηνή.

Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί σημαντική εάν, όπως ελπίζουν οι τρεις χώρες, ακολουθήσουν και άλλα έθνη στην αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης.

Ο Αλόν Λιέλ, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε ότι μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην κοινή γνώμη εντός του Ισραήλ, καθώς τα έθνη αυτά θεωρούνται από πολλούς ως διπλωματικά πρότυπα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια λύση δύο κρατών, αλλά λένε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ των δύο μερών και όχι μέσω της μονομερούς αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους από άλλα έθνη.

Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν ουσιαστικά βέτο σε μια προσπάθεια αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους από τα Ηνωμένα Έθνη, αρνούμενες την πλήρη ένταξη των Παλαιστινίων σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τέλος, σημειώνεται πως περίπου 144 από τα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χωρών του παγκόσμιου Νότου, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: