Ισπανία: Πώς οι παρατεταμένοι καύσωνες απειλούν τον μαζικό τουρισμό

Ισπανία: Πώς οι παρατεταμένοι καύσωνες απειλούν τον μαζικό τουρισμό
Photo: pixabay.com
Έκθεση της κυβέρνησης προέβλεψε πριν από οκτώ χρόνια ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Το μοντέλο μαζικού τουρισμού της Ισπανίας απειλείται από τους παρατεταμένους καύσωνες, που επηρεάζουν τους πιο δημοφιλείς παράκτιους προορισμούς της χώρας, προειδοποιεί ο Έκτορ Τεχέρο, επικεφαλής του τμήματος υγείας και κλιματικής αλλαγής στο υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο Τεχέρο ανέφερε ότι οι συνεχείς φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ώθησαν το υπουργείο να ξεκινήσει συνομιλίες με τη βρετανική πρεσβεία για την καλύτερη ενημέρωση των «ευάλωτων» τουριστών σχετικά με την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τον Guardian.

Σε ερώτηση αν η κλιματική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του τουρισμού από ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, ο Τεχέρο επιβεβαίωσε τον «πραγματικό κίνδυνο» λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις τουριστικές ζώνες της μεσογειακής ακτής. Τέτοιες συνθήκες μπορεί να αποθαρρύνουν τους τουρίστες ή να αυξήσουν το κόστος κλιματισμού για τα ξενοδοχεία, καθώς οι μονάδες θα πρέπει να λειτουργούν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τεχέρο επισήμανε ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους πολλούς τομείς που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή και τόνισε την ανάγκη προσαρμογής του τουριστικού τομέα στη νέα κλιματική πραγματικότητα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ισπανία είναι η χώρα της ΕΕ που είναι πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Οι ανησυχίες για τον υπερτουρισμό στην Ισπανία, που δέχτηκε ρεκόρ 85,1 εκατομμυρίων διεθνών επισκεπτών πέρυσι, έχουν οδηγήσει σε μεγάλες διαδηλώσεις. Διαδηλωτές στα Κανάρια Νησιά διαμαρτύρονται για τη λειψυδρία, ενώ ακτιβιστές στα Βαλεαρίδες θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό των αυτοκινήτων που φτάνουν στο νησί με πλοίο.

Μια έκθεση της ισπανικής κυβέρνησης προέβλεψε πριν από οκτώ χρόνια ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την τουριστική βιομηχανία της χώρας, διαβρώνοντας τις παραλίες, πλημμυρίζοντας τα συστήματα μεταφορών, προκαλώντας λειψυδρία και αναγκάζοντας τα χιονοδρομικά κέντρα να κλείσουν. Η έκθεση προέβλεψε ότι μέχρι το 2080, ο τουρισμός από τη βόρεια Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% από τα επίπεδα του 2004.

Ο Τεχέρο δήλωσε ότι γίνονται συζητήσεις με τη βρετανική πρεσβεία για την εκπαίδευση των τουριστών σχετικά με την κλιματική κρίση και τη λήψη μέτρων προστασίας. Υπογράμμισε ότι οι τουρίστες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στη ζέστη επειδή δεν είναι προσαρμοσμένοι στις τοπικές θερμοκρασίες.

Τέλος, ανέφερε ότι περίπου 3.000 θάνατοι αποδίδονται στη ζέστη κάθε χρόνο στην Ισπανία και οι καύσωνες προκαλούν αύξηση 10% στις επείγουσες εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε αύξηση των μεταδοτικών ασθενειών.

(Πηγή: ertnews)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: