Ισπανία: Στην περιοχή με 1 πισίνα ανά 5 κατοίκους, οι πολίτες κάνουν ουρές για πόσιμο νερό

Ισπανία: Στην περιοχή με 1 πισίνα ανά 5 κατοίκους, οι πολίτες κάνουν ουρές για πόσιμο νερό
A man cools off at a fountain in Sevilla, southern Spain on August 23, 2023. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP) Photo: AFP
μέσος όρος για όλη την Ισπανία είναι μία πισίνα ανά 35 άτομα.

Η έντονη ξηρασία έχει καταστήσει το νερό της βρύσης μη πόσιμο σε αρκετές πόλεις της ισπανικής Κόστα Μπλάνκα, αναγκάζοντας τους παραθεριστές και τους ντόπιους να σχηματίζουν ουρές στα σημεία διανομής για εμφιαλωμένο νερό για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Καθώς η στάθμη του νερού έχει μειωθεί, η αλατότητα έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα οι αρχές σε ορισμένες περιοχές να θεωρούν το νερό της βρύσης μη ασφαλές για πόση ή μαγείρεμα. Το εμφιαλωμένο νερό διανέμεται δωρεάν.

Η υπερανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή και ο μαζικός τουρισμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός του δημοφιλούς μεσογειακού προορισμού διογκώνεται, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα, λένε οι ακτιβιστές.

Στην περιοχή Μαρίνα Άλτα, βόρεια της πρωτεύουσας της επαρχίας Αλικάντε, η κατανάλωση νερού εκτοξεύεται στα 19,67 δισεκατομμύρια λίτρα τον Ιούλιο από 2,3 δισεκατομμύρια λίτρα τον Ιανουάριο.

Υπάρχουν σχεδόν 38.000 πισίνες στην περιοχή, ή μία για κάθε πέντε κατοίκους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Ο μέσος όρος για όλη την Ισπανία είναι μία πισίνα ανά 35 άτομα.

Η έλλειψη νερού ανάγκασε τα δημοτικά συμβούλια να απαγορεύσουν δραστηριότητες όπως το γέμισμα των πισινών ή το πότισμα των κήπων και το πλύσιμο των αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Μπαίνουμε ήδη σε μια κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στο Reuters ο Χοάν Σάλα από την περιβαλλοντική ομάδα Accio Ecologista-Agro, αναφερόμενος στις φτωχές βροχοπτώσεις στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Αλικάντε, η οποία έλαβε τη μισή από τη συνηθισμένη ποσότητα βροχής πέρυσι και μόλις το 10% των μέσων επιπέδων μέχρι στιγμής φέτος.

«Πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη προνοητικότητα, γιατί τώρα το καλοκαίρι υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι εδώ απ’ ό,τι το χειμώνα», δήλωσε ο Φερνάντο Σαπένα, ιδιοκτήτης του εστιατορίου El Raco De L’arros στην πόλη Τεουλάδα-Μοράιρα, που ειδικεύεται στην παέγια, ένα πιάτο με βάση το ρύζι από τη Βαλένθια.

Παραδοσιακά, οι κάτοικοι της Βαλένθια αποδίδουν την ξεχωριστή γεύση της τοπικής παέγια στο πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία σκληρό νερό που υπάρχει εκεί.

Η ξηρασία είχε επίσης προκαλέσει απώλειες άνω των 65 εκατομμυρίων ευρώ στον γεωργικό τομέα της περιοχής, δήλωσε τον Ιούλιο η ένωση αγροτών ASAJA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com