Ισπανία: Τέλος η χρυσή βίζα – «Η κατοικία είναι δικαίωμα»
- 03/04/2025, 17:00
- SHARE

Το τέλος της χρυσής βίζας για τους αλλοδαπούς εκτός ΕΕ, η οποία τους επέτρεπε να αποκτήσουν άδεια παραμονής με την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 500.000 ευρώ στην Ισπανία, τίθεται σε ισχύ από σήμερα Πέμπτη (3/4), με την έναρξη ισχύος του νέου Οργανικού Νόμου για την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Δικαιοσύνης.
Το μέτρο είχε ληφθεί από την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος το 2013 και μέχρι το 2023 είχαν καταγραφεί περισσότερες από 14.500 περιπτώσεις χρυσής βίζας, με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα και μια αξιοσημείωτη αύξηση τα τελευταία χρόνια, μετά το Brexit και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την κατάργηση αυτής της βίζας, λέγοντας ότι προκαλεί προβλήματα πρόσβασης σε κατοικίες σε ορισμένες πόλεις, υπερασπιζόμενος την ιδέα ότι η κατοικία είναι δικαίωμα και “όχι απλώς μια κερδοσκοπική επιχείρηση”.
Η χρυσή βίζα επέτρεπε σε αλλοδαπούς την απόκτηση άδειας παραμονής για την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 500.000 ευρώ στην Ισπανία ή για επενδύσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, δημόσιο χρέος, μετοχές, επενδυτικά κεφάλαια και επιχειρηματικά σχέδια γενικού ενδιαφέροντος.
Η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Μάλαγα, το Αλικάντε, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η Βαλένθια αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των αδειών που έχουν χορηγηθεί τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ωφελήσει Κινέζους και Ρώσους υπηκόους.
Εκτός από το τέλος της χρυσής βίζας, και αφού αρκετές γειτονικές χώρες έχουν αυστηροποιήσει ή αναθεωρήσει αυτές τις άδειες, η κυβέρνηση θέλει επίσης να περιορίσει την αγορά κατοικίας από αλλοδαπούς εκτός ΕΕ, εισάγοντας ένα φορολογικό αντικίνητρο, το οποίο θα είναι μέσω επιβολής φόρου στο 100% της αξίας, μέσω ΦΠΑ ή φόρου μεταβίβασης.
Ο τομέας πιστεύει ότι το μέτρο θα έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς ούτε οι τοποθεσίες ούτε το προϊόν που αγοράζουν αυτοί οι επενδυτές είναι αυτό που ζητά ο μέσος πολίτης στην Ισπανία, και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι δίνεται ένα αρνητικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές.
Έγκριση των ενοίκων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Από σήμερα, τα νέα τουριστικά διαμερίσματα που θα παραχωρούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα χρειάζονται τη ρητή έγκριση της συνέλευσης των ιδιοκτητών του οικήματος με πλειοψηφία τριών πέμπτων και, χωρίς αυτή τη συγκατάθεση, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ζητήσουν την άμεση παύση της δραστηριότητας.
Η ίδια πλειοψηφία απαιτείται για να συμφωνηθούν επίσης ειδικά τέλη ή αύξηση του μεριδίου των κοινών δαπανών του οικήματος όπου ασκείται η δραστηριότητα, εφόσον δεν αντιπροσωπεύουν αύξηση άνω του 20 %.
Με την έναρξη ισχύος του προαναφερθέντος Οργανικού Νόμου, ο οποίος τροποποιεί τον Οριζόντιο Νόμο περί Ακινήτων, στόχος είναι να “ενδυναμωθούν” οι συνελεύσεις των ενοίκων, οι οποίες μπορεί να δώσουν ή όχι την έγκρισή τους στις τουριστικές μισθώσεις, λόγω του πολλαπλασιασμού τους στη χώρα μας και των προβλημάτων που προκαλούν στην πρόσβαση στη στέγαση.
Ο νέος αυτός κανονισμός δεν θα επηρεάσει, ωστόσο, τους ιδιοκτήτες που είχαν ήδη τουριστικά διαμερίσματα πριν από την ημερομηνία αυτή, οι οποίοι θα μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους.
Επιπλέον, η εκτελεστική εξουσία δημιούργησε επίσης ένα ενιαίο μητρώο για την πρόληψη της απάτης κατά την εμπορική εκμετάλλευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών μισθώσεων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.