Ισπανία: Ξεκίνησε η δίκη της συζήγου του Σάντσεθ για διαφθορά

Ισπανία: Ξεκίνησε η δίκη της συζήγου του Σάντσεθ για διαφθορά
epa11299278 A socialist supporter holds a copy of the book written by Spain's Prime Minister Pedro Sanchez during a gathering ouside the Spanish Socialist Workers' Party (PSOE) headquarters to show support to Sanchez in Madrid, Spain, late 24 April 2024 (issued 25 April 2024). Pedro Sanchez published on 24 April 2024 on 'X' social media a letter to the citizens in which he explains he would be taking some days off to think about resignation after it was announced that his wife, Begona Gomez, was to be investigated after right wing union 'Manos Limpias' filed a complaint against her. Sanchez blames a political 'harassment and bullying operation by land, air and sea' to cause his 'personal and political collapse' by attacking his wife. In the letter he announces he will communicate his decision next 29 April 2024. EPA/BORJA SANCHEZ-TRILLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της για να εξασφαλίσει χορηγούς για ένα πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που διηύθυνε.

Η Μπεγκόνια Γκόμεζ, σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, εμφανίστηκε την Παρασκευή σε δικαστήριο της Μαδρίτης για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες για διαφθορά και διακίνηση επιρροής σε μια υπόθεση που οδήγησε τον σύζυγό της να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησης τον Απρίλιο.

Η ακρόαση της Παρασκευής εντάσσεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για το αν η Γκόμεζ χρησιμοποίησε τη θέση της ως σύζυγος του πρωθυπουργού για να επηρεάσει τις επιχειρηματικές της συναλλαγές, ανακοίνωσε το δικαστήριο πριν από την ακρόαση.

Ούτε η Γκόμεζ ούτε ο δικηγόρος της απευθύνθηκαν στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο πριν από την κεκλεισμένων των θυρών εμφάνιση ενώπιον του δικαστή, ο οποίος διέταξε τη διακοπή της ακρόασης λίγα λεπτά μετά την έναρξή της και όρισε νέα ακρόαση για τις 19 Ιουλίου.

Η Γκόμεζ δεν έχει σχολιάσει δημόσια την υπόθεση, αλλά ο Σάντσεζ έχει επανειλημμένα και σθεναρά αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον της συζύγου του, λέγοντας ότι ήταν αβάσιμες και ενορχηστρωμένες από δεξιούς πολιτικούς αντιπάλους.

Η υπόθεση ασκήθηκε μέσω ενός μοναδικού ισπανικού νομικού μέσου, της «λαϊκής μήνυσης», το οποίο επιτρέπει σε ιδιώτες να υποβάλλουν ποινικές καταγγελίες κατά τρίτων. Οι δικαστές μπορούν να επιλέξουν αν θα ενεργήσουν ή όχι, και δεν έχει οδηγήσει κάθε κατηγορία σε δικαστική έρευνα.

Η καταγγελία κατά της Γκόμεζ υποβλήθηκε από το Manos Limpias, δηλαδή τα «Καθαρά Χέρια», μια ομάδα ακτιβιστών κατά της διαφθοράς με επικεφαλής τον Μιγκέλ Μπερνάντ, δικηγόρο και πολιτικό που έχει θέσει υποψηφιότητα με ακροδεξιό κόμμα στις ευρωεκλογές.

Η Manos Limpias κατηγορεί την Γκόμεζ ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της για να εξασφαλίσει χορηγούς για ένα πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που διηύθυνε.

Η εν εξελίξει έρευνα αποσκοπεί στην αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Γκόμεζ από τότε που ο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργός το 2018, ανέφερε το δικαστήριο. Οι συμβάσεις που σχετίζονται με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξεταστούν χωριστά από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com