Ισραήλ κατά Ιράν: Προσοχή σε στρατιωτικούς στόχους
- 08/10/2024, 18:52
- SHARE
Όπως πρώτοι μετέδωσαν οι New York Times και επιβεβαίωσε η ισραηλινή Jerusalem Post, το Ισραήλ δε θα βάλει στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμβατο με τους «στόχους του πολέμου» όπως έχουν οριστεί από το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας της χώρας.
Ο πιο δηλωμένος στόχος του πολέμου είναι η ήττα της Χαμάς, όπως και η επιστροφή με αφάλεια των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο. Ένας άλλος επίσημος στόχος είναι να μην εμπλακεί το Ισραήλ σε μια περιφερειακή σύρραξη, ειδικά με το Ιράν, σύμφωνα με τις πηγές της Post.
Οι ανησυχίες σχετικά με μια περιφερειακή σύρραξη με το Ιράν είναι σημαντικές για τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ιδιαίτερα δεδομένων των πρόσφατων επιθέσεων. Ο φόβος είναι ότι μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύρραξη, αποσπώντας την προσοχή και τους πόρους από την ήττα της Χαμάς και την εξασφάλιση του βόρειου συνόρου με τη Χεζμπολάχ.
Ωστόσο, η έννοια ότι το Ισραήλ δεν θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ειδικά μετά από μια άμεση επίθεση με πάνω από 180 βαλλιστικούς πυραύλους που προκάλεσαν σημαντική ζημιά, αμφισβητεί τη διαχρονική ρητορική ορισμένων Ισραηλινών ηγετών για την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης της πυρηνικής απειλής από το Ιράν. Ηγέτες όπως ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Υπουργός Άμυνας Γκαλάντ έχουν καθορίσει αυτόν τον στόχο ως μια από τις μεγαλύτερες αποστολές της πολιτικής τους καριέρας.
Το αν το Ιράν θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του για να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο είναι μια πηγή σημαντικής συζήτησης, αλλά υπάρχουν περισσότεροι παρατηρητές που υποστηρίζουν την αποδοχή ενός τέτοιου σεναρίου δεδομένου ότι οι ενέργειες του Ιράν να επιτεθεί άμεσα στο Ισραήλ δύο φορές έχουν παρουσιάσει το Ιράν ως έναν παράγοντα έτοιμο να αναλάβει ρίσκα περισσότερο απ’ ότι θεωρούνταν πριν από το 2024.
Πολλοί Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το Ισραήλ δε μπορεί να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μόνο του χωρίς βοήθεια από τις ΗΠΑ, λόγω της έλλειψης μιας μεγάλης βόμβας που μπορεί να διαλύσει τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Φορντό και στο Νατάνζ.
Εφόσον στην πραγματικότητα οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και τα μέλη του αμυντικού κατεστημένου έχουν απομακρυνθεί από μια τέτοια επιλογή υπέρ της επίθεσης αποκλειστικά σε στρατιωτικές και στρατηγικές βάσεις του Ιράν—όπως ενδεχομένως εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων, εγκαταστάσεις drones και διοικητές που συντόνισαν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ—, αυτό θα σήμαινε μια δραματική στροφή προς την άμεση έμφαση στη Γάζα και το Λίβανο ως μεγαλύτερα ζητήματα ασφάλειας από το Ιράν.