Ισραήλ-Λίβανος: Επικίνδυνη κλιμάκωση και φόβοι για γενικευμένη σύρραξη

Ισραήλ-Λίβανος: Επικίνδυνη κλιμάκωση και φόβοι για γενικευμένη σύρραξη
epa11501558 People attend the funeral of ten young people killed by a rocket attack from Lebanon, in the village of Majdal Shams in the annexed Golan Heights, 28 July 2024. According to the Israel Defense Forces (IDF), a rocket launched from Lebanon toward Majdal Shams caused multiple civilian casualties, including children. Approximately 30 projectiles were identified as crossing from Lebanon, the IDF said. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μπλίνκεν κατηγορεί την Χεζμπολά για την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν.

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη Χαμάς, ενώ 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ρουκέτα της Χεζμπολά, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έπληξε γήπεδο σε κοινότητα Δρούζων στο υψίπεδο του Γκολάν, που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» την επίθεση, που έπληξε το αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς.

Η Χεζμπολά διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από δικούς της μαχητές.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επαναβεβαιώνοντας την την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ και προσθέτοντας ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «λουτρό αίματος», ζητώντας να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» για την επίθεση.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, που δημοσιοποιήθηκε από τον αντιναύαρχο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επίθεση στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκάλεσε των θάνατο 12 «αγοριών και κοριτσιών» δέκα ως είκοσι ετών. Άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομεία του Ισραήλ, 19 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Χαγκαρί, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος απειλεί να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Χεζμπολά, σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, άνοιξε μέτωπο στον βορρά κι ανταλλάσσει πυρά στην πράξη καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολά, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να επιστρέψει η ηρεμία στην περιοχή και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, ο πόλεμος συνεχίζεται για 296η ημέρα.

Στο κέντρο της «το σχολείο Χαντίτζα, όπου είχε εγκατασταθεί προσωρινή ιατρική μονάδα, στην περιοχή της Ντέιρ αλ Μπάλα, έγινε στόχος» βομβαρδισμού, ο οποίος άφησε πίσω «30 μάρτυρες και πάνω από 100 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του.

«Μου προκάλεσε σοκ η σκηνή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα αλ Ριφάτι, κάνοντας λόγο για πολλά θύματα που ακρωτηριάστηκαν.

Αυτός ήταν τουλάχιστον ο όγδοος βομβαρδισμός εναντίον σχολείου από την 6η Ιουλίου. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Γάζα, το συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούσε κάπου 4.000 εκτοπισμένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρο «τρομοκράτες», που επιχειρούσαν στο σχολείο, κατ’ αυτόν.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε τον βομβαρδισμό αυτόν, καλώντας να εξευρεθεί «πολιτική λύση» για τερματιστεί «αυτή η τρέλα» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να υπάρξουν εγγυήσεις για την «προστασία των αμάχων».

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Στις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε αντίποινα έχουν χάσει τη ζωή τους στον θύλακο τουλάχιστον 39.258 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Τους τελευταίους μήνες, μονάδες του στρατού του Ισραήλ επιστρέφουν σε τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου όπου διαβεβαίωναν πως είχαν εξαλείψει τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, όπως στη Χαν Γιούνις.

Οι επιχειρήσεις διευρύνθηκαν από τη Δευτέρα στην πόλη αυτή, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκτόξευση ρουκετών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Κάπου 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μέσα σε έξι ημέρες, συνόψισε χθες μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους διαφόρων συνοικιών της πόλης να φύγουν, να κινηθούν προς την αλ Μαουάσι, δυτικά, τομέα που έχει χαρακτηριστεί «ανθρωπιστική ζώνη». Όμως πολλοί φοβούνται να πάνε εκεί, καθώς έχουν γίνει επανειλημμένοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 180.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Χαν Γιούνις από τη Δευτέρα. «Είναι η πέμπτη φορά που αναγκάζομαι να εκτοπιστώ», είπε ένας από αυτούς καθώς έφευγε.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν χθες στη Ράφα (νότια) σε αεροπορικό βομβαρδισμό, δήλωσαν γιατροί.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως «εξάλειψαν ένοπλους πυρήνες τρομοκρατών» σε διάφορους τομείς του θυλάκου.

Η υγειονομική και ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται καταστροφική για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της.

Έπειτα από πολλούς άκαρπους κύκλους έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, προβλέπεται σήμερα να γίνει στη Ρώμη συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των μεσολαβητών -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- και του επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με το Αλ Καχέρα, μέσο ενημέρωσης που θεωρείται ότι έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Η Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2017, κατηγορεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ορκίζεται ότι θα την αφανίσει, πως εμποδίζει την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.

Χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ έγινε νέα διαδήλωση εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης και υπέρ της σύναψης συμφωνίας για να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Ο Μπλίνκεν κατηγορεί την Χεζμπολά για την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν – Ζητάει αποκλιμάκωση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι «όλες οι ενδείξεις» υποδηλώνουν πως ο πύραυλος που έπεσε στα υψίπεδα του Γκολάν εκτοξεύτηκε από τη λιβανική Χεζμπολά.

“Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία και όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι πύραυλοι προήλθαν από τη Χεζμπολά”, είπε ο Μπλίνκεν όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα του Λιβάνου για την επίθεση με ρουκέτα που έπληξε χθες γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 παιδιά και νέοι, και ορκίστηκαν να προβούν σε βαριά αντίποινα.

«Για άλλη μια φορά, τονίζω το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να το κάνει. Αλλά δεν θέλουμε επίσης να επιδεινωθεί η σύγκρουση. Δεν θέλουμε να επεκταθεί. Αυτός ήταν ένας από τους στόχους μας από την πρώτη μέρα, από τις 7 Οκτωβρίου, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία διήρκεσε πάρα πολύ», είπε ο Μπλίνκεν προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε «συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε τη θλίψη του για τις ανθρώπινες απώλειες τονίζοντας ότι η επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση στο σύνορο του Ισραήλ με τον Λίβανο.

“Είναι τόσο σημαντικό να βοηθήσουμε να αποκλιμακωθεί η κρίση, όχι μόνο να αποτρέψουμε την κλιμάκωση, να αποτρέψουμε την εξάπλωση αλλά να την εκτονώσουμε γιατί υπάρχουν τόσοι άνθρωποι και στις δύο χώρες-στο Ισραήλ και στον Λίβανο-που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους”, κατέληξε ο Μπλίνκεν.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Η Χεζμπολά «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολά “ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές” μετά τη χθεσινή εκτόξευση ρουκέτας από το έδαφος του Λιβάνου που έπληξε γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν, στοιχίζοντας τη ζωή 12 παιδιών και νέων, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από την Χεζμπολά. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι η Χεζμπολά είναι “αναμφίβολα υπεύθυνη” για το χθεσινό φονικό πλήγμα.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα του Λιβάνου για την επίθεση με ρουκέτα που έπληξε χθες γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 παιδιά και νέοι, και ορκίστηκε να προβεί σε βαριά αντίποινα.

Η Χεζμπολά αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το πλήγμα αυτό.

Νετανιάχου: Επέστρεψε από τις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε σήμερα στο Ισραήλ, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και κατευθύνεται σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας μετά την επίθεση με ρουκέτες στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, που σκότωσε 12 άτομα και την οποία το Ισραήλ χρεώνει στην οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

“Το αεροπλάνο του πρωθυπουργού προσγειώθηκε στο Ισραήλ. Είναι καθ’ οδόν προς το υπουργείο Άμυνας (στο Τελ Αβίβ ) για μια σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας”, πρόσθεσε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: