Ισραήλ: Ρήξη Νετανιάχου με τους διαπραγματευτές για τον «Διάδρομο Φιλαδέλφειας»

Ισραήλ: Ρήξη Νετανιάχου με τους διαπραγματευτές για τον «Διάδρομο Φιλαδέλφειας»
epa11420061 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the state memorial ceremony for the victims of the 1948 'Altalena Affair', at the Nahalat Yitzhak Cemetery in Tel Aviv, Israel, 18 June 2024. The weapons-laden cargo ship Altalena was involved in violent confrontations that erupted in June 1948 between the newly created Israel Defense Forces and the Irgun, a Jewish paramilitary group, during the process of absorbing all military organizations into the IDF following Israel’s declaration of independence a month earlier. At least 16 people were killed in the confrontations. EPA/Shaul Golan / Yedioth Ahronoth POOL
Θέλει να εμποδίσει τη Χαμάς να περάσει λαθραία όπλα και μαχητές από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει έρθει σε σύγκρουση με τους διαπραγματευτές της χώρας του για την κατάπαυση του πυρός λόγω της επιμονής του ότι το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από τον λεγόμενο Διάδρομο Φιλαδέλφειας στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε άτομο με γνώση των συνομιλιών.

Ο διάδρομος Φιλαδέλφεια, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, και ο διάδρομος Νετσαρίμ που διασχίζει το μέσον της Λωρίδας της Γάζας, ήταν δύο από τα κύρια σημεία εμπλοκής στις συνομιλίες που υποστηρίζονται από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι το Ισραήλ δεν θα εγκαταλείψει τον έλεγχο του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας, επειδή θέλει να εμποδίσει τη Χαμάς να περάσει λαθραία όπλα και μαχητές από τα σύνορα με την Αίγυπτο. Έχει επίσης πει ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει σημεία ελέγχου στον διάδρομο Νετζάριμ για να εμποδίσει τη μετακίνηση ένοπλων μαχητών της Χαμάς από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς τα βόρεια.

Το άτομο είπε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να μετατοπίσει μια θέση του Φιλαδέλφεια κατά μερικές εκατοντάδες μέτρα, αλλά θα διατηρήσει τον συνολικό έλεγχο του διαδρόμου, παρά τις πιέσεις από μέλη της δικής του διαπραγματευτικής ομάδας για περισσότερες παραχωρήσεις.

«Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί, σε αντίθεση με τις πιέσεις ορισμένων στοιχείων της διαπραγματευτικής ομάδας που είναι πρόθυμοι να αποσυρθούν από εκεί», δήλωσε το πρόσωπο, το οποίο έχει στενή γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η ισραηλινή τηλεόραση Channel 12 μετέδωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Νετανιάχου είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στη διαπραγματευτική ομάδα, της οποίας ηγείται ο Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, επειδή ήταν πρόθυμη να κάνει πολλές παραχωρήσεις.

Περισσότερο από 10 μήνες μετά την επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν το Ισραήλ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Οι ένοπλοι υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν περίπου 250 ομήρους στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς, ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ερημώσει τη Γάζα και έχουν σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στον θύλακα.

Ο Νετανιάχου έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας από τις οικογένειες ορισμένων από τους Ισραηλινούς ομήρους που παραμένουν στη Γάζα και πολλοί έχουν ασκήσει έντονη κριτική για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, ενώ επικριτές του τον έχουν κατηγορήσει ότι εμποδίζει μια συμφωνία για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς.

Αλλά με την πίεση των σκληροπυρηνικών στο ίδιο του το υπουργικό συμβούλιο κατά οποιασδήποτε παραχώρησης, και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο των καταστροφικών ποσοστών που είχε στην αρχή του πολέμου, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι στοχεύει στην ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com